VÂLCEA VA AVEA REPREZENTARE la Congresul Național al Istoricilor Români


În perioada 8-10 septembrie 2022, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, împreună cu Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România, organizează ediția a III-a a Congresului Național al Istoricilor Români. Manifestarea face parte din ciclul de evenimente organizate cu prilejul sărbătoririi Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria și va reuni, la universitatea albaiuliană, sute de specialiști din domeniul Istoriei, din țară și din străinătate.
Evenimentul științific, constituit din secțiuni de lucru și mese rotunde, va acoperi o problematică istorică variată, din Antichitate și până în perioada contemporană. Totodată, pe durata desfășurării congresului, vor fi vernisate expoziții și se va organiza un târg de carte de profil.
Centrul de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa” al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” va fi reprezentat de istoricii Eugen Petrescu (Râmnicu Vâlcea), Tudor Rățoi (Drobeta-Turnu Severin) și Grigore Buciu (București).
Cu acest prilej, la Târgul de carte va fi expusă și prezentată Colecția omagială „Primul Război Mondial și Marea Unire a Românilor”, Editura Universitaria, Craiova, 2016-2022, alcătuită din șase volume, operă științifică și editorială născută la Râmnicu Vâlcea, la inițiativa și sub coordonarea istoricului vâlcean Eugen Petrescu, dedicată celei mai frumoase pagini din istoria românilor – Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Aceasta este considerată a fi „producția științifică cea mai serioasă și mai frumoasă din acești ani” (prof. univ. dr. Dinică Ciobotea), „lucrarea astrală a istoriografiei noastre contemporane” (conf. univ. dr. Ioan St. Lazăr) și „cel mai mare monument spiritual dedicat Marii Uniri” (gl. bg. Grigore Buciu), ridicat fără bani publici.
Felicităm Centrul de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa”, pe coordonatorul acestuia, dl. Eugen Petrescu, pe cei peste 120 de istorici voluntari, din țară și din afară, care activează în această divizie de cercetare și pe toți cei implicați în susținerea acestor valoroase proiecte de punere în valoare a istoriei românilor, mai ales în aceste momente de mare cumpănă pentru popoarele iubitoare de pace.