Vâlcea are buget: PESTE 130 DE MILIOANE DE EURO s-au aflat pe «masa» consilierilor județeni!


În ședința ordinară a Consiliului Județean Vâlcea, care s-a desfășurat miercuri, 21 aprilie 2021, consilierii județeni au aprobat bugetul județului nostru pe anul 2021. Cuantumul total al bugetului aprobat este de aproximativ 656,7 de milioane lei (adică peste 130 de milioane de euro).
Din totalul acestei sumei, pentru dezvoltarea județului Vâlcea au fost aprobate fonduri în valoare de circa 473,6 de milioane lei (72,12%). Celelalte sume, în cuantum de aproximativ 183,1 de milioane lei, vor fi utilizate pentru cheltuielile de funcționare (salarii, bunuri și servicii, transferuri, burse pentru elevi etc.).

Spre ce domenii vor merge cei mai mulți bani?

Cei mai mulți bani, respectiv 301,2 milioane lei (65%), merg către infrastructura de drumuri. La această sumă se vor adăuga 16,5 milioane lei care vor fi folosiți pentru realizarea lucrărilor de întreținere și reparații drumuri și poduri, program derulat de Consiliul Județean Vâlcea.
Protecția mediului va primi 107 milioane lei, sănătatea – 30,3 milioane lei, învățământul și cultura – 18,7 milioane lei, asistența socială – 8,2 milioane lei.

Președintele CJ Vâlcea spune că se va descurca și în 2021 cu banii,
deși dispune de un buget mai redus față de anul trecut!

„Chiar dacă bugetul repartizat de guvern a fost unul mai mic față de anul trecut (acești bani fiind utilizați pentru funcționare), datorită accesării de fonduri pe diverse programe, europene și guvernamentale, am reușit să construim un buget pentru dezvoltare. Ei bine, vorbim, în mod clar, despre un buget al dezvoltării județului. Pe lângă modernizarea drumurilor județene, ne-am îndreptat atenția către domenii prioritare, cum ar fi sănătatea și cultura. Principalele investiții pe care le vom realiza sunt: consolidarea și reabilitarea termică a maternității vâlcene; întărirea capacității celor trei spitale (SJU Vâlcea, Mihăești și Drăgoești) de gestionare a crizei sanitare COVID-19; achiziție imobil Vila Oltul; restaurarea, dotarea și punerea în valoare a Muzeului Memorial «Nicolae Bălcescu»; achiziție imobil «Cula Greceanu»; restaurarea, dotarea și punerea în valoare a Ansamblului «Cula Duca»”, a declarat Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea.