Un deputat de Vâlcea vine cu vești proaste pentru infractori: VOR FI OBLIGAȚI SĂ POARTE UN «ACCESORIU» INCOMOD


În ședința plenului Camerei Deputaților din data de 21 aprilie 2021, a fost adoptat proiectul de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale. Deputatul liberal de Vâlcea, Laurenţiu Cazan, susţine că această măsură este necesară şi oferă siguranţă victimelor violenţei domectice.
,,Acest vot reprezintă un pas extrem de important în ceea ce înseamnă protejarea victimelor violenței domestice. Astfel, de acum înainte, agresorii vor purta brățări electronice care le vor monitoriza mișcările prin GPS. Până la acest moment, legislația din România nu proteja suficient victimele violenței domestice, întrucât aproximativ 40% dintre ordinele de protecție emise au fost încălcate. Astfel, victimele trăiau în permanență cu teama că agresorul lor le-ar putea face din nou rău. De acum înainte, acest lucru nu se va mai întâmpla. Atunci când se va emite un ordin de protecție, agresorul va primi o brățară electronică care îi va monitoriza mișcările prin GPS. Dacă acesta va depăși limita impusă prin ordin, brățara va trimite o alertă direct către secțiile de poliție, pentru ca organele legii să poată interveni cât mai rapid”, a declarat tânărul deputat de Vâlcea.

Cum va funcționa sistemul de monitorizare a infractorilor?

Brățările electronice vor mai fi, de asemenea, utilizate în cazul urmăririi executării arestului la domiciliu și în cazul urmăririi executării pedepsei închisorii, în exteriorul penitenciarului (adică atunci când deținutul se deplasează pentru controale medicale sau pentru alte activități). Aceste brățări electronice vor fi integrate într-o infrastructură națională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (S.I.M.E.).
În context mai este de amintit faptul că, prin acest demers, țara noastră se alătură altor state europene care au aplicat această măsură pentru a avea grijă de cei abuzați. Este vorba despre țări precum Austria, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Finlanda, Suedia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Cipru, Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Ungaria.