S-a decis la Înalta Curte de Casație și Justiție: „Obligația folosirii unei ponderi de 40% de jucători români în teren este una proporțională cu scopul legitim urmărit și anume stimularea cluburilor pentru a folosi jucători români, pentru atingerea obiectivului de reprezentare cu succes a României în competițiile internaționale. Astfel, măsura nu limitează posibilitatea clubului de a achiziționa oricâți jucători străini dorește și nici dreptul acestora din urmă de a se angaja la cluburi din România, ci doar creează premisele promovării sportivilor români prin oferirea posibilității de a intra în teren.
Pe de altă parte, în analiza de proporționalitate, Înalta Curte are în vedere și dezideratul maximizării rezultatelor investiției făcute de stat în sportul românesc, investiții care, în lipsa creării unor oportunități reale de valorificare a sportivilor români, riscă să nu se materializeze în rezultate în plan sportiv pentru România.
Prin urmare, dreptul Ministerului Sportului de a emite actul normativ contestat a fost exercitat cu bună credință, fără să se depășească un raport rezonabil de proporționalitate între măsura luată și scopul urmărit, astfel încât în cauză nu este incidentă ipoteza unui exces de putere.
În concluzie, obligativitatea prezenței pe teren a jucătorilor români în proporție de 40% are la bază o măsură justificată de un obiectiv legitim, de natură strict sportivă/competițională, iar măsura impusă respectă analiza proporționalității, fiind adecvată și necesară pentru atingerea obiectivelor / scopurilor propuse.”
Rămâne de văzut!
Pe de altă parte, eu mă întreb și când se va pronunța ÎCCJ pe subiectul „Nivelul managementului în sportul românesc”. Sau al infrastructurii sportului românesc. Până nu va exista o rezoluție pe aceste două teme, chestia cu 40% pare ipocrizie. Este un punct de vedere.
Ce spune Andrei Luca, secretarul general al FRH, pentru Curierul de Vâlcea
Este o decizie așteptată de mulți oameni din sport, în general, dar și din handbal în particular. În felul acesta se clarifică odată pentru totdeauna ce înseamnă acel 40%. Totodată, va fi clar pentru cei care vor să respecte acest ordin ce au de făcut.
În ceea ce ne privește, FRH nu a ignorat niciun moment ordinul respectiv, dovadă faptul ca în regulamentele noastre exista prevederile sale și este suficient de verificat informația pe site-ul FRH la cele două categorii de seniori, ligile naționale și divizia A.
Acum rămâne de văzut cine se va ocupa de implementarea și respectarea lui pentru că Direcțiile Județene de Sport nu au capacitatea materială și resursa umană necesară să se ocupe de așa ceva. Așa cum se știe, nu sunt federațiile cele care urmăresc implementarea deciziei, ci DJS-urile.
În ceea ce privește beneficiul ordinului, aici am mici rezerve. Sunt federații și țări în care modelul acesta nu a funcționat și a fost abandonat. Urmează ca și noi să ne pronunțăm după câțiva ani de practică și analiză. Ca orizont de timp, nu îl văd eficient mai devreme de 5 ani, iar rezultatul lui constă tot în pregătirea sportivilor români, ambiția lor de a performa și echilibrul real dintre valoarea ca sportiv și remunerația solicitată. În acest moment, „joacă” pașaportul românesc, deoarece sumele crescute artificial de aceștia sunt mult peste valoarea lor si aportul la echipă. Ori viața a demonstrat că la un moment dat există un „reset”, asta să îi preocupe.