Ultimatum pentru Ponta
• chimiştii aşteaptă o reacţie la faţa locului din partea premierului sau vor ieşi din nou în stradă
După vizita de săptămâna trecută a liderului Bogdan Hossu la Vâlcea, sindicaliştii ALFA încep să treacă la fapte iar primul gest este unul cât se poate de războinic la adresa guvernanţilor. Astfel, după ce Sindicatul Liber Oltchim a atras atenţia că, în cele şase luni de insolvenţă, nu s-a reuşit să se atragă fondurile pentru capitalul de lucru, nu s-a elaborat nici o schiţă a planului de reorganizare, nu a fost capitalizat SC Oltchim prin conversia creanţelor în acţiuni şi nu au fost atraşi investitori pentru privatizarea integrată a combinatului chimic şi au cerut imediata înlocuire a administratorilor judiciari Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan, situaţia începe să se precipite şi mai mult.
Convinşi de lipsa soluţiilor de redresare a SC Oltchim, chimiştii au cerut desemnarea unei comisii de analiză şi decizie la nivelul combinatului de către premierul Victor Ponta şi, totodată, desemnarea directorului general şi a echipei manageriale competente să salveze SC Oltchim ca şi plata salariilor până la 31 august 2013 şi a plăţilor compensatorii pentru personalul concediat.
La aproape o săptămână de la acest moment, sindicaliştii schimbă vitezele şi spun că numai prezenţa şefului cabinetului ar mai putea să limpezească situaţia. Ionel Vâncea, vicepreşedintele ALFA Vâlcea, ne-a declarat în stilu-i caracteristic: „Vosganian ne-a aburit destul, iar cu Piperea şi Bălan situaţia e cât se poate clară: oamenii au misiunea lor şi nimic nu-i mai poate abate din drumul spre falimentarea Oltchim! Nimeni nu-i mai crede pe aceşti oameni, de aceea vrem o discuţie faţă-n faţă cu domnul prim-ministru Victor Ponta. Fără scandal, fără presiuni! Pur şi simplu, o întâlnire în care să dăm cărţile pe faţă pentru că impresia mea personală este că omul este total dezinformat şi toate cărţile în acest dosar de privatizare le face tot Chiţoiu, pe care l-am văzut cum s-a descurcat prima oară. Suntem dispuşi să aşteptăm un răspuns câteva săptămâni la această invitaţie oficială după care… n-avem de ales: ieşim în stradă cu toate dosarele penale pe care ni le pot face ei!”
Vâncea adaugă că disperarea chimiştilor este maximă şi că zi de zi primeşte semnale de la oameni care sunt dispuşi la gesturi care mai de care mai halucinante: „Nu mai avem ce pierde, îmi spun mie oamenii când mă întâlnesc. Ori la bal, ori la spital, că ăştia vor să ne taie şi să ne dea la fier vechi. Vă daţi seama ce le pot răspunde eu în astfel de clipe… Problema e că cine trebuie să înţeleagă situaţia asta nu prea vrea s-o facă, doar dacă se trezesc cu noi sub geamul lor!”
Guvernul se mândreşte cu Oltchim, INS-ul îi dă peste nas
În faţa criticilor tot mai virulente în legătură cu gestionarea privatizării combinatului, Ministerul Economiei a dat publicităţii o hârtie prin care încearcă să demonstreze cât de performant se lucrează la redresarea OLTCHIM: „Indicatorii financiari de la momentul intrării în insolvenţă (februarie 2013) şi până în iulie 2013 s-au îmbunătăţit continuu. Astfel, cifra de afaceri a urcat constant, de la 5,4 milioane de euro în luna februarie a.c., la 11,5 milioane euro în luna iulie a.c. Gradul de utilizare a capacităţilor funcţionale de producţie a crescut de la 6% în luna februarie la 23.5% în luna iulie (30,4% dacă nu luăm în considerare secţiile PVC şi Monomer). În ceea ce priveşte pierderile (conform EBITDA) acestea s-au redus de la 4,1 milioane de euro în luna februarie la 0,78 milioane de euro în iulie. Cifra de afaceri în cele 6 luni cuprinse în perioada februarie-iulie 2013 este superioară semestrului II 2012 (52 de milioane de euro comparativ cu 50,5 milioane de euro în semestrul II 2012), în condiţiile în care pierderile s-au redus de la 34 de milioane de euro la 13 milioane de euro.
Estimările pe următoarele 6 luni ale anului arată că, în condiţiile finanţării minimale de 15 milioane de euro, finanţare care se negociază în prezent, Oltchim va atinge o cifră de afaceri net superioară semestrului I 2013, în condiţiile eliminării totale a pierderilor .
În cadrul întrevederii dintre ministrul Economiei, domnul Varujan Vosganian, şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional, în textul proiectului de Memorandum de politică economică şi financiară dintre Guvernul României şi FMI nu mai există referiri la Oltchim, considerându-se că Ministerul Economiei şi-a îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din acordul precedent”.
Chiar şi aşa, optimismul şi lauda de sine a guvernanţilor n-au avut absolut nici un efect asupra cifrelor oficiale de unde INS-ul a tras concluzia necruţătoare: petrochimia este responsabilă de peste 80% din deficitul înregistrat în comerţul exterior.