Totul despre Măsura 421 “Implementarea proiectelor de cooperare” (2)


Cooperarea se implementează sub responsabilitatea unui Grup de Acţiune Locală coordonator selectat în cadrul axei LEADER, din România sau dintr-un alt Stat Membru.

Pentru ca proiectul să fie eligibil, GAL-ul coordonator trebuie să aibă unul sau mai mulţi parteneri din următoarele categorii de potenţiali parteneri: GAL selectat de AM PNDR sau de autorităţile competente din alte State Membre; entitate publică sau privată organizată în conformitate cu abordarea LEADER din zona acoperită de un GAL din România sau dintr-un alt Stat Membru (eligibilă pentru finanţare din PNDR va fi doar organizaţia din România); entitate publică sau privată organizată în conformitate cu abordarea LEADER, care nu funcţionează într-un teritoriu acoperit de un GAL din România sau dintr-un alt Stat Membru (existenţa acestui tip de partener asigură eligibilitatea proiectului, dar partenerul însuşi nu este eligibil pentru finanţare din Măsura 421); entitate publică sau privată organizată în conformitate cu abordarea LEADER dintr-o ţară terţă (existenţa acestui tip de partener asigură eligibilitatea proiectului, dar partenerul însuşi nu este eligibil pentru finanţare din Măsura 421).

Astfel, vor fi eligibile: asistenţă tehnică pregătitoare: cheltuielile ascendente pot fi costuri ale întrunirilor (schimburi de experienţă) cu potenţiali parteneri (ex. deplasare, cazare şi onorariul interpretului) sau costuri de pre-dezvoltare a proiectului (ex. studiul de fezabilitate a proiectului, consultanţă pe diverse teme, costuri de traducere şi costuri suplimentare de personal); în implementarea proiectului de cooperare vor fi eligibile numai cheltuielile pentru acţiunea comună şi pentru funcţionarea eventualelor structuri comune; cheltuielile de animare pot fi eligibile în toate domeniile de cooperare.

În cadrul Măsurii 421, sunt eligibile următoarele tipuri de cheltuieli: cheltuieli pentru pregătirea proiectelor de cooperare – organizare misiuni tehnice, întâlniri, seminarii, activităţi de traducere şi interpretare, multiplicare documente; cheltuieli de investiţii pentru implementarea proiectelor comune; cheltuieli pentru proiecte comune de instruire; cheltuieli privind construcţia instituţională: schimb de experienţă şi bune practici privind dezvoltarea locală prin publicaţii comune, organizarea de evenimente, proiecte de twinning (schimb de manageri de program şi de personal).

Valoarea rezultată prin însumarea ajutorului public nerambursabil al componentelor prevăzute la capitolul 4 din bugetul indicativ şi suma cheltuielilor eligibile ale capitolelor 1-3, la care se adaugă valoarea actualizării cheltuielilor eligibile, reprezintă co-finanţarea publică şi nu trebuie să depăşească în total 200.000 euro.

Valoarea totală fără TVA a cheltuielilor aferente fiecărui partener în cadrul proiectului, prezentată la capitolul 6 al acordului de cooperare, este de cel puţin 50% din valoarea mediei calculate împărţind valoarea totală fără TVA a proiectului la numărul de parteneri.

Pentru un proiect a cărui valoare totală eligibilă fără TVA este de 300 000 euro, care are 3 parteneri, media valorii pe partener este de 100 000 euro. Proiectul este eligibil dacă toate cheltuielile fără TVA aferente fiecărui partener reprezintă cel puţin 50 000 euro (adică 50% din media de 100 000 euro). Proiectele se depun în mod continuu.