Să ne trăiești, maestre!


Actorul Florin Piersic, un adevărat simbol național încă din anii ’70 ai celuilalt secol, trece în aceste zile prin clipe grele. Viața sa atârnă de un fir de păr, medicii își declină pe rând responsabilitatea și competența până la urmă, fiind transferat de la un spital la altul și de la Cluj la București. Totul din cauza unei infecții intraspitalicești, de la o banală branulă. Nu, nu este cazul să transform acest articol într-o retrospectivă a rolurilor memorabile pe care Florin Piersic le-a jucat de-a lungul vieții pe scena de teatru sau în film, sper să se facă bine și să le joace în continuare. Nu e cazul să-i scriu necrologul și sper să n-o fac niciodată. Să ne trăiești, maestre!

În schimb, pot face o retrospectivă a personalităților marcante pe care le-am pierdut în urma unor banale intervenții medicale, contactând în spital infecții nosocomiale de care nu s-au mai tratat niciodată. De la Ion Caramitru la Iosif Sava, Nicolae Mărășescu ori Toni Tecuceanu, toți au fost învinși de sistemul sanitar din România. S-au dus la spital plini de speranță, pe picioarele lor, și s-au întors cu picioarele înainte. Chiar și un parlamentar, deputatul PSD Sebastian Radu, de doar 49 de ani, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, ca o cinică ironie a sorții, a fost victima nosocomialelor. Medicii din Germania, unde a fost transferat, n-au mai putut face nimic pentru el după ce nu mai puțin de patru infecții i-au declanșat septicemia.

Acestea ar fi cele mai mediatizate cazuri, dar în spatele lor se află mii de jertfe anonime, mii de români care-și plătesc conștiincios asigurările de sănătate către un sistem sanitar defect, care ajunge să-i ucidă. Nu pot să nu-mi amintesc de fostul meu profesor de geografie, Diaconescu, de la Școala nr. 9 din Râmnicu Vâlcea, un om de un curaj nebun pe vremea lui Ceaușescu, care ne făcea să visăm cum e prin alte țări și aducea o părticică din occident la noi acasă. Ei bine, acest profesor a murit în urma unei astfel de infecții. Situația este cunoscută de zeci de ani și nu se face nimic. M-am inflamat. Cum să nu te inflamezi când după atâta timp de la scandalul HexiPharma, în care nosocomialele erau hrănite cu dezinfectanți diluați, ne aflăm în aceeași situație? S-a făcut și un film pe subiectul ăsta. Vă recomand să urmăriți pe Netflix lungmetrajul ”Să nu ucizi” produs de fosta mea colegă din presă, Adina Sădeanu. Este șocant.

Cum să nu te enervezi când în urma incendiului de la Colectiv răniții grav care au avut șansa de a fi transferați în străinătate s-au recuperat într-un final, iar cei cu răni superficiale au contactat stafilococi în spital și au murit? Dosarele medicale a 23 dintre victimele de la Colectiv conțin buletine de analiză bacteriologică din care rezultă că în spitalele românești pacienții decedați au venit în contact cu cel puțin doi germeni multirezistenți la antibiotice.

Răspunde cineva pentru aceste cazuri strigătoare la cer? Miniștrii care s-a perindat pe la șefia sănătății n-au făcut altceva decât să perpetueze o situație de fapt. Doar când mai moare câte o personalitate se face puțină vâlvă, presa scrie, ursul merge, iar apoi lucrurile reintră în normal. De data asta te rog să nu mori, actorule limbut, maestre Florin Piersic, ci să le stai în gât mulți ani de aici înainte. Să vorbești tot ce ți s-a întâmplat.