Noutăţi privind valabilitatea certificatului de atestare fiscală


cci_sediuCCI Vâlcea anunţă că, începând cu data de  19 iulie, s-a modificat perioada de valabilitate a certificatu­lui de atestare fiscala emis de auto­rităţile fiscale: documentul poate fi uti­lizat de contribuabili doar în pe­ri­oada lunii în care se emite. Certi­ficatul de atestare fiscala emis de autorităţile locale este documentul care reflectă modul de îndeplinire a obligaţiilor de plată a impozitelor, ta­xe­lor şi a altor venituri datorate buge­tului local.

Până acum documentul putea fi uti­li­zat de contribuabil pe toată pe­ri­oada lunii în care se emitea şi, mai mult decât atât, regulile permiteau ca documentul să fie utilizat de contri­buabil pe toată perioada lunii urmă­toa­re emiterii, în cazul în care certi­ficatul era emis în intervalul cuprins între data de 25 a lunii şi finele lunii.

Modificările sunt cuprinse în Legea nr. 126/2012 privind aproba­rea OG nr. 29/2011, actul normativ care a modificat Codul de procedura fiscală la începutul lunii septembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 484, din 16 iulie 2012.

De asemenea, această lege permite şi altor categorii de persoane să ceară eliberarea certificatului de atestare fiscală de la autorităţile locale, în condiţiile în care, până acum, documentul putea fi eliberat doar la solicitarea contribuabilului.

Concret, actul normativ modifică  art. 113 din Codul de procedură fis­cală, care stabilea: “Certificatul de atestare fiscală se emite de organul fiscal competent al autorităţii admi­nis­traţiei publice locale, la solicitarea contribuabilului”. Odată ce legea a intrat în vigoare, art. 113 stipulează: „certificatul de atestare fiscală se emite de autoritatea locală la solici­tarea contribuabilului sau a notarului, respectiv împuternicitul acestuia, conform delegării date de către con­tri­buabil.”

Conform Codului de procedură fiscală, certificatul de atestare fiscală se eliberează de autorităţile locale pe baza datelor cuprinse în evidenţa pe plătitor a organului fiscal competent şi cuprinde creanţele fiscale exigi­bile, existente în sold în prima zi a lunii următoare depunerii cererii.

Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenu­rilor şi a mijloacelor de transport, con­tribuabilii trebuie să prezinte cer­ti­ficate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obli­ga­ţiilor fiscale de plată datorate auto­rităţii administraţiei publice locale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, inclusiv sumele reprezentând amenzi exis­tente în evidenţa organului fiscal.