Totul despre înregistrarea în rândul agricultorilor ecologici
Direcţia Agricolă Vâlcea anunţă că, recent, a fost publicat Ordinul nr. 378/2013 al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind modificarea şi completarea regulilor privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică.
„Fermierii care vor să-și dezvolte o afacere în acest domeniu trebuie ca în fiecare an, până la data de 31 august (inclusiv), să își înregistreze activitatea la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti. De asemenea, agricultorii trebuie să știe că au fost făcute modificări și în privința înregistrării operatorilor care valorifică produse rezultate din livezile răzleţe ţărăneşti. Aceasta se face conform prevederilor art. 68 din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul, privind subcontractarea.
În acest sens, sunt necesare: lista subcontractanţilor, respectiv a proprietarilor terenurilor cu pomi răzleţi, condiţia necesară fiind ca aceştia să fie supuşi sistemului de control; existenţa unui acord scris prin care subcontractanţii îşi supun exploataţia sistemului de control; un sistem corespunzător al documentelor contabile prin care se poate asigura trasabilitatea produselor.
De menționat este faptul că subcontractanţii vor fi menţionaţi în Fişa de înregistrare a procesatorilor în agricultura ecologică sau în Fişa de înregistrare a comercianţilor de produse ecologice (inclusiv comerţul intracomunitar)” ne-a detaliat Florel Bădele.