Stimuli financiari pentru arendare
• posesorii de terenuri ar putea primi o subvenţie mai mare cu 20% dacă arendează suprafeţele respective unor fermieri activi
Vestea este adusă de către Direcţia Agricolă Vâlcea mizându-se că prin intermediul viitorului Program de Dezvoltare Rurală pasul acesta este mai mult decât probabil .Totul se învârteşte în jurul celor care vor arenda terenurile fermierilor activi, fiind vorba şi de proprietarii de suprafețe agricole care locuiesc la oraș.
Pe lângă schema simplificată de 500 sau 700 de euro, orășenii proprietari de teren la țară, fie cei aflați în pragul pensionării, vor primi în plus 20% peste această sumă (cât se va stabili la nivel național), cu condiția ca terenul respectiv să fie cedat fermierilor activi, cu titlu de arendă sau vânzare.
Dacă printre acei proprietari de ferme mici (de la 1,5 ha sau de la două la cinci hectare) sunt persoane în vârstă care locuiesc la țară sau cetățeni care locuiesc la oraș dar au teren la țară și, până acum, luau această subvenție fără să lucreze terenul (mai făceau și ei acolo o coasă ca să poată să justifice acea subvenție dar nu era terenul productiv), prin programul de dezvoltare rurală, persoana respectivă e licitată să cedeze terenul respectiv prin vânzare sau prin arendare unui agricultor activ care chiar lucrează terenul respectiv. Ca să incite lucrul acesta să nu țină terenul respectiv doar pentru că primea acea subvenție de 700 de euro sau 500 de euro pe fermă, va putea primi 500 sau 700 de euro, cât se va stabili la nivel național ca plată simplificată pe fermă, plus încă 20% prin Programul de Dezvoltare Rurală, în fiecare an, până la sfârșitul acestuia, cu condiția ca acel teren să fie cedat unui fermier activ, unui agricultor activ care preia și lucrează terenul respectiv.
Măsura are ca țintă principală contracararea potențialelor efecte negative ale liberalizării pieței funciare din 2014. Șeful de la Agricultură are în vedere în acest caz stimularea arendării terenurilor și nu vânzarea acestora.
Această măsură de acordare a unei prime din fondul de dezvoltare rurală, pentru cedarea sau arendarea fondurilor agricole, este una care se aplică tuturor statelor membre. Pentru România însă, se doreşte un accent major – având în vedere și liberalizarea pieței funciare de la 2014 – pe arendarea terenurilor și nu pe vânzarea acestora.