Totul despre fişa tehnică de securitate


cci_sediuCamera de Comerţ şi Industrie Vâlcea informează că fişa tehnică de securitate este un document acceptat internaţional pentru comunicarea informaţiilor privind pericolele şi riscurile pe care le prezintă o substanţă sau un preparat chimic, precum şi măsurile ce trebuie luate pentru reducerea sau eliminarea acestora. Aşadar, fişa tehnică de securitate reprezintă “paşaportul” care trebuie să însoţească orice livrare de substanţe şi preparate chimice. În sistemul legislativ european REACH, fişa tehnică de securitate furnizează utilizatorilor informaţiile necesare privind securitatea, la utilizare, a substanţelor şi preparatelor chimice.

„Rolul fişelor tehnice de securitate creşte în prezent, când în noul sistem legislativ european, se are în vedere o nouă abordare diferenţiată, în raport cu fiecare domeniu de utilizare, care ţine cont de înregistrarea, evaluarea, autorizarea, restricţionarea substanţelor chimice, în funcţie de caracteristicile periculoase şi tonaj. Se pune un accent deosebit pe informarea mai precisă a utilizatorilor de substanţe şi preparate chimice.

În acelaşi timp, firmele trebuie să-şi asume mai clar responsabilitatea cu privire la datele furnizate în fisele tehnice de securitate, cum ar fi cele referitoare la utilizarea substanţei/ preparatului chimic. Se creează sarcini mai precise şi pentru utilizatorii din aval, care primesc responsabilităţi de monitorizare a cerinţelor ca produsul să fie conform cu prevederile privind utilizarea sa. Acest lucru impune o comunicare mai strânsă între utilizatori şi producători, care să permită o evaluare mai bună privind cerinţele pentru fiecare produs.

Fişa tehnică de securitate se întocmeşte de către persoana juridică sau persoana fizică, responsabilă cu punerea pe piaţă a substanţei/ preparatului chimic (producător, importator sau distribuitor/ comerciant). Fişa tehnică de securitate se redactează în limba română şi se furnizează gratuit. Fişa tehnică de securitate se transmite tuturor utilizatorilor încă de la prima livrare a substanţelor/ preparatelor chimice, precum şi după fiecare revizie, tuturor utilizatorilor din ultimele 12 luni.

Pentru fiecare substanţă/ preparat chimic periculos, pentru care se întocmeşte o fişă tehnică de securitate, se constituie un dosar tehnic, care cuprinde fundamentarea/ sursa informaţiilor (date din literatură, date experimentale, etc.) avute în vedere la întocmire/ elaborare. în dosarul tehnic se păstrează şi fişa tehnică de securitate iniţială, exemplarul zero, precum şi reviziile ulterioare, tot exemplarul zero” aminteşte comunicatul  de presă al CCI Vâlcea

Cerinţele privind obligativitatea întocmirii fiselor tehnice de securitate, cuprinsul şi modul de întocmire al acestora sunt reglementate prin următoarele acte legislative: HG nr. 1218/ 06.09.2006, Cerinţe minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici, HG nr. 1093/ 16.08.2006, Cerinţe minime de securitate şi sănătate pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă, HG nr. 1408/ 04.11.2008 Clasificarea, ambalarea şi etichetarea substanţelor periculoase, anexa 1-6, HG nr. 92/ 23.01.2003, art. 16-18, anexa 5 şi 16, privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea preparatelor chimice periculoase, modificată şi completată prin HG nr. 597/ 13.06.2007, anexa 5 prezintă Ghidul pentru întocmirea fişelor tehnice de securitate, Ordinul MIR nr. 227/ 13.06.2002, care aprobă Inventarul european al substanţelor comerciale existente (EINECS) – conţine 100.195 de substanţe, Ordinul MEC nr. 608/ 04.12.2002, care aprobă Lista europeană a substanţelor chimice notificate (ELINCS), substanţe noi apărute după 1981 – conţine 1461 substanţe, Lista substanţelor care nu sunt considerate polimeri (NLP).

Cerinţe generale la întocmirea fişelor tehnice de securitate: asigurare consistenta, coerentă şi precizie conţinutului fiecărei secţiuni obligatorii, astfel încât documentul să asigure utilizatorilor profesionali măsurile necesare cu privire la protecţia sănătăţii şi a securităţii la locul de muncă, precum şi la protejarea mediului înconjurător, să permită titularului activităţii/ angajatorului să determine dacă sunt prezenţi la locul de muncă, agenţi chimici periculoşi şi să identifice şi să evalueze toate riscurile care rezultă din utilizarea substanţei/ preparatului chimic, redactarea să fie clară şi concisă, pentru a furniza informaţii precise, neinterpretabile, persoana care întocmeşte fişa tehnică de securitate trebuie să fie competentă, pregătită corespunzător (prin studii tehnice de specialitate şi cursuri de perfecţionare) şi să ţină cont de nevoile specifice ale utilizatorilor, să asigure informaţii pentru fiecare proprietate periculoasă (a substanţelor şi preparatelor chimice).

Comercianţii care distribuie prin magazine proprii substanţe/ preparate chimice au obligaţia de a solicita de la firmele de unde se aprovizionează, următoarele documente în limba română: fişe tehnice de produs care conţin informaţii despre utilizare, caracteristici tehnice, mod de utilizare produs, etc; fişe tehnice de securitate pentru produs; agrement tehnic pentru produsele achiziţionate din import; declaraţie de conformitate pentru produs, întocmită conform prevederilor HG nr. 1022/ 10.09.2002, referitor la regimul produselor şi serviciilor care pot pune în pericol viaţa, sănătatea securitatea muncii şi protecţia mediului; certificat de calitate pentru lotul de produs aprovizionat.

Documentele se păstrează la dosar şi se prezintă la cerere organelor de control. Orice produs livrat din magazin va fi însoţit de copii xerox după documentele sus-menţionate.

În magazinele care comercializează materiale cu conţinut de substanţe şi/ sau preparate chimice periculoase, precum şi la utilizatori se va păstra evidenţa materialelor achiziţionate, a materialelor vândute şi a stocurilor existente. Depozitarea acestor materiale se va face separat, pe rafturi, în ţarcuri, dulapuri, etc. inscripţionate şi avertizate corespunzător.

Utilizatorii de substanţe periculoase trebuie să depoziteze aceste produse în ambalajul lor original, pe sortimente, ţinând cont de incompatibilităţile lor chimice. La depozitare, utilizatorii trebuie să ţină cont de condiţiile de depozitare impuse de către fabricant şi menţionate în fişa tehnică de securitate, care însoţeşte obligatoriu produsul achiziţionat.

Pentru utilizare pe fluxul tehnologic, se va elibera din magazine numai cantitatea strict necesară de produse periculoase, pentru o perioadă de timp maximă, stabilită prin instrucţiunile de lucru (de regulă, pentru un schimb de 8 ore). În magaziile de depozitare, ale utilizatorilor, precum şi la locul de muncă/ postul de lucru, unde se utilizează produse periculoase se va regăsi un exemplar din fişa tehnică de securitate şi câte un exemplar din celelalte documentele care obligatoriu trebuie să însoţească marfa livrată de către comercianţi/ producători, traduse în limba română.