Statul român se comportă ca un fraier. Şi va vinde pe nimic Oltchim–ul! (1)


• îndreptarea situaţiei de la combinatul chimic este urgenţa numărul 1 a autorităţilor judeţene, pentru ca acesta să nu fie privatizat „pe brânci”, la fel cum s-a întâmplat cu zeci de companii româneşti profitabile

„Paharul s-a umplut” la Oltchim, revărsându-se într-un protest spontan derulat miercuri pe parcursul mai multor ore. Victimele acţiunii au fost directorul general Constantin Roibu, precum şi următorii membri ai con­du­cerii executive ai Oltchim SA: Nicolae Radu Olaru – director general adjunct Producţie şi Investiţii; Alin Smeu, di­rec­tor general adjunct financiar; Vasile Măndică, director economic; Veronica Preoteasa, director comercial; Cristian Georgescu, director Producţie; Mihnea Iordache, director Trezorerie; Cosmin Diaconu, director Aprovizionare; Ma­rian Răduţoiu, director Mentenanţă; Daniel Mihăescu, director Divizia Pe­trochimică Piteşti; Victor Avram, di­rector Electro-AMA; Nicolae Stanciu­gel – contabil şef; Marian Ţapu, direc­tor Divizia Materiale de Construcţie; Ionel Bejenariu, director Uzina Chi­mică; Odorel Nicolescu, director Uzina Petrochimică; Tucu Cristian Gheor­ghe, director Uzina Olefine; Irene Celea, director marketing Divizia Ma­te­riale Construcţii. La ora închiderii edi­ţiei, la sediul Ministerului Economiei se căutau soluţii – de către ministrul Daniel Chiţoiu şi reprezentanţi ai auto­rităţilor judeţene – pentru îndreptarea situaţiei de la Oltchim, care este în situaţia de a fi privatizat „pe brânci”, la fel cum s-a întâmplat cu zeci de companii româneşti profitabile. Nici acum, la 22 de ani de la Revoluţia din 1989, statul român nu a învăţat nimic din lecţiile economiei de piaţă, com­por­tându-se ca un fraier, nu ca un ne­gustor care trebuie să-şi vândă cât mai bine marfa.

Cilea_fericitCîlea: „Combinatul trece prin cea mai nefastă perioadă din existenţa sa ca agent economic de top al judeţului”

În ultima perioadă, autorităţile judeţene şi parlamentarii vâlceni au adresat mai multe memorii premierului Victor Ponta prin care au atras atenţia Guvernului asupra problemelor tot mai grave şi în continuă acutizare de la Oltchim. „Ca reprezentanţi ai autorită­ţilor publice locale, am reiterat faptul că măsurile acceptate de Guvern pen­tru redresarea situaţiei de pe Plat­forma Chimică nu au fost aplicate până la capăt. Este vorba, pe de o parte, de acordarea de către statul român a unei garanţii de performanţă pe baza căreia Oltchim să poată con­tracta cei 40 milioane euro necesari pen­tru asigurarea capitalului de lucru. Pe de altă parte, altă măsură apro­ba­tă, dar nefinalizată, constă în majo­rarea capitalului social al Oltchim prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS deţinută la societate, măsură la care, de altfel, s-a renunţat în ultimul mo­ment prin schimbarea bruscă a proce­durilor de privatizare”, declară Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Jude­ţean. În acelaşi timp, preşedintele Cîlea a intervenit pe lângă conducerea CET Govora pentru ca termocentrala vâlceană să furnizeze energie elec­trică Oltchimului până la pri­va­tizare. „Combinatul trece prin cea mai nefastă perioadă din existenţa sa ca agent economic de top al judeţului, iar noi toţi, cei cu funcţii de răspun­dere, trebuie să sprijinim redresarea acestuia”, a mai spus Cîlea. Conform ultimelor date înaintate de Guvernul României, 17 septembrie urmează să fie data la care Oltchim urmează să fie privatizat în urma acordurilor semnate cu FMI.
CONTINUARE…