Sprijin pentru organizaţiile de tineret


Giosan-Lidia03În cadrul proiectului „Tineret în acţiune”, recent, a fost lansată o propunere ce are în vedere activităţile de informare şi sprijinire a tinerilor. Potrivit Enterprise Europe Network, din cadrul CCI Vâlcea, scopul este sprijinirea proiectelor care promovează acţiunile de informare şi comunicare cu dimensiune europeană care se adresează tinerilor şi liderilor organizaţiilor de tineret, în contextul Anului euro­pean al cetăţenilor şi în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din 2014.

„Proiectele vor avea ca obiectiv, pe termen lung, încurajarea participării tinerilor la viaţa publică şi facilitarea valorificării potenţialului acestora ca şi cetăţeni europeni activi si responsabili. Se va acorda prioritate acelor proiecte care reflectă cel mai bine următoarele priorităţi: Priorităţi permanente ale Programului “Tineretul în acţiune”: cetăţenia europeană; participarea tinerilor; diversitatea culturală; incluziunea tinerilor cu mai puţine oportunităţi.

Printre priorităţile anuale ale Programului “Tineretul în acţiune” sunt: creşterea gradului de conştientizare cu privire la cetăţenia UE şi drepturile care o însoţesc, în contextul Anului european al cetăţenilor; creşterea gradului de conştientizare cu privire la participarea la alegerile pentru Parlamentul European din 2014, permiţându-le astfel tinerilor să acţioneze ca şi cetăţeni activi şi informaţi.

De asemenea, se va acorda prioritate proiectelor bine structurate, încadrate într-o perspectivă pe termen lung şi care au în vedere obţinerea unui efect de multiplicare şi a unui impact durabil. Beneficiarii finali ai acestor proiecte sunt tinerii cetăţeni europeni şi persoanele care lucrează în domeniul tineretului şi în organizaţii şi structuri de tineret”, ne-a spus Lidia Giosan.

Propunerile trebuie să fie prezentate de organizaţii nonprofit. Aceste organizaţii pot fi: organizaţii neguvernamentale (ONG-uri); organisme publice la nivel regional sau local; consilii naţionale pentru tineret. Candidaţii trebuie – la termenul-limită specificat pentru depunerea propunerilor lor – să fie înregistraţi legal de cel puţin doi ani în statul membru al Uniunii Europene unde urmează să aibă loc proiectul. Organizaţiile de tineret afiliate mişcărilor politice nu sunt eligibile pentru această cerere de propuneri.

„Un candidat poate să depună cel mult o propunere de proiect în cadrul prezentei cereri de propuneri. Proiectele pot implica organizaţii partenere cu condiţia ca aceste organizaţii să îşi aibă sediul social într-un stat membru al Uniunii Europene. Proiectul trebuie să conţină activităţi fără scop lucrativ care să se refere la domeniul tineretului şi educaţiei non-formale. Proiectele trebuie să înceapă între 1 noiembrie 2013 şi 31 decembrie 2013. Acestea vor avea o durată minimă de 9 luni şi o durată maximă de 15 luni. Bugetul total alocat cofinanţării proiectelor în baza prezentei cereri de propuneri este estimat la 2.040.000 euro. Asistenţa financiară din partea agenţiei nu se acorda pentru mai mult de 80% din totalul cheltuielilor eligibile ale unui proiect. Cererea de propuneri va sprijini cel mult un proiect pentru fiecare stat membru. Suma maximă a subvenţiei acordate unui anumit proiect va lua în considerare populaţia ţării în cauză iar pentru România este fixat la 60.000 euro”, completează Giosan.