SAPS, până în 2020
APIA informează că Ministerul Agriculturii a reuşit să obţină o prelungire a aplicării SAPS până în anul 2020, care se va acorda împreună cu celelalte scheme de plată propuse de noua reformă: înverzirea, tinerii fermieri, fermele micii şi sprijinul cuplat de producţie (de genul celui acordat in prezent la ovine).
„Săptămâna trecută a avut loc, la Bruxelles, cea de-a 3232-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene – Agricultură şi Pescuit. Delegaţia României a fost condusă de Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Scopul întâlnirii l-a constituit adoptarea mandatului Consiliului privind Pachetul legislativ pentru reforma PAC, în vederea demarării trialogului cu Parlamentul European şi Comisia Europeană în 11 aprilie. Astfel, Consiliul a supus atenţiei miniştrilor acele elemente cu caracter politic, esenţiale în vederea atingerii unui acord între statele membre UE, precum: sistemul de plată pe suprafaţă, flexibilitatea între piloni, schema de înverzire, schema pentru sprijin cuplat, cotele de zahăr. Pentru România au fost de maxim interes următoarele puncte: posibilitatea menţinerii SAPS ca plată tranzitorie premergător trecerii la SPS, o alocare mai importantă pentru sprijinul cuplat, posibilitatea revizuirii deciziei de transfer de fonduri între piloni, flexibilizarea şi o mai bună adaptare a cerinţelor de înverzire la specificul naţional, prelungirea regimului de cote la zahăr, mărirea sprijinului pentru infrastructura zonelor forestiere.
Deşi negocierile s-au concretizat cu o creştere a sprijinului cuplat de la 10% la 12% din anvelopa financiară naţionala pentru plăţile directe, România va continua să-şi susţină poziţia iniţială, de extindere a procentului până la 15%, procent propus şi de către Parlamentul European. O flexibilitate mai mare de revizuire a deciziei statului membru în ceea ce priveşte transferul dintre piloni reprezintă, de asemenea, un mare câştig al negocierilor.
La plata pentru înverzire – subiect cu pronunţat caracter politic, s-a reuşit reducerea procentului destinat zonelor de interes ecologic de la 7% la 5% şi, creşterea acestuia până la 7% abia în anul 2018 şi doar în urma unei evaluări a Comisiei, care să ia în considerare impactul asupra mediului, veniturile fermierilor şi producţia agricolă” ne-a explicat Adrian Pintea, directorul APIA Vâlcea.
De asemenea, conform aceleiaşi surse poziţiile ferme ale statelor membre au determinat reducerea procentului sancţiunii pentru înverzire de la peste 100%, cum a fost propus iniţial de către Comisia Europeana, la 25% din plata efectuată. Totodată, prin excluderea criteriilor de înverzire din cerinţele de bază aferente unor măsuri de dezvoltare rurală cu plata pe suprafaţă, la calculul pierderii de venit nu se va deduce plata pentru înverzire. „Sistemul cotelor de zahăr a fost prelungit până în anul 2017. Pentru infrastructura zonelor forestiere s-a obţinut o creştere a intensităţii sprijinului de 25 puncte procentuale, de la 75% la 100%. Cel mai important punct obţinut îl reprezintă introducerea unei noi prevederi care să permită compensarea diferenţei nivelului de plăţi directe în comparaţie cu statele membre aflate peste media UE. Propunerea aparţine României şi reprezintă o soluţie agreată de Consiliu şi Comisie referitor atât la asigurarea unei convergenţe externe mai echitabile între statele membre UE, cât şi în vederea sprijinirii financiare a fermierilor în mod proporţional condiţiilor noii reforme”, concluzionează Pintea.