Soluţia este schimbarea!


– program electoral al candidatului Dorel Jurcan pentru Consiliul Judeţean –

jurcan_afisÎn urmă cu patru ani, am candidat pentru mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean cu convingerea că pot schimba multe în judeţul meu, pentru vâlcenii mei. Atunci rezultatul votului a decis, la limită, că este nevoie de continuitate. În cei patru ani care au trecut peste noi, am constatat nu numai eu, ci şi cetăţenii  acestui judeţ, că acea continuitate care s-a dorit atunci a fost, de fapt, o stagnare.

Ne aflăm în anul 2012, la 22 de ani de la Revoluţia din 1989, când poporul român şi-a propus să întoarcă spatele estului şi sistemului comunist şi să se îndrepte spre Occident. Dorinţa noastră de a ne integra în Uniunea Europeană  s-a materializat la 1 ianuarie 2007. De atunci au trecut 5 ani. Din nefericire, la nivelul judeţului Vâlcea nu am avut parte de o modernizare care să ofere unui judeţ cu un potenţial extraordinar şi cu oameni harnici şi competenţi faţa  europeană pe care o au alte judeţe care ne-au luat-o mult cu mult înainte. Municipiul Râmnicu Vâlcea a încercat să ţină pasul cu evoluţia, dar cu o floare nu se face primăvară şi nici Vâlcea un judeţ european. Este nevoie de mai multă voință, viziune şi o schimbare de abordare. Una care să privească în viitor şi nu în trecut.

Atunci când suntem mulțumiţi, păstrăm ce avem. În cei patru ani de când, în calitate de senator, stau de vorbă cu cetăţenii prin judeţ constat tot mai multă nemulţumire, iar această nemulţumire se datorează lipsei de dezvoltare şi viziune din partea conducerii judeţului. Suntem mulţumiţi de ceea ce se întâmplă în municipiul Râmnicu Vâlcea şi de aceea cred că a venit timpul să alegem schimbarea la nivelul conducerii judeţene pentru că peste patru ani vâlcenii să fie, la rându-le, mulţumiţi de judeţul lor. Eu, Dorel Jurcan, am încredere în voi că v-aţi dat seama că soluţia este schimbarea şi evoluţia şi nu stagnarea şi indiferenţa prin continuitate. Haideţi să privim în viitor, să construim pentru tineri, pentru viitorul nostru!

Administraţie publică

Este important să realizăm de urgenţă un sistem informaţional integrat pentru toate serviciile publice vâlcene. Trebuie realizată informatizarea activităţii de evidenţă şi analiză a petiţiilor de la cetăţeni şi optimizarea procesului de soluţionare a acestora. Toate cele de mai sus precum şi alte câteva fac parte, de fapt, din REFORMA ADMINISTRAŢIEI PUBLICE – Directiva a U.E – E- Governement care cuprinde proiecte de guvernare electronică pentru 12 servicii informatizate de bază (impozite, locuri de muncă, documente personale, securitate socială etc.) destinate să fie puse direct in slujba cetăţeanului. Punerea lor în aplicare se poate face cu sprijin financiar extern, însă trebuie să existe multa implicare şi efort al unei administraţii judeţene competente.

Dezvoltare economică – turism

Tradiţionala ospitalitate românească, alături de frumuseţea plaiurilor vâlcene şi de atractivitatea potenţialului economic al judeţului, constituie argumente de necontestat în favoarea înscrierii judeţului pe harta priorităţilor, inclusiv a celor de natură investiţională, pentru viitorii noştri parteneri interni şi externi.

Judeţul Vâlcea este codaş la capitolul atragerii de investitori şi atunci nu trebuie să ne mire rămânerea în urmă a dezvoltării judeţului in comparaţie cu alte zone din vecinătate. Crearea de parcuri industriale cu parteneriat public – privat in zonele Drăgăşani, Bălceşti, Horezu, Băbeni şi Brezoi reprezintă tot atâtea facilităţi pentru investiţii interne sau externe care ne pot smulge din amorţeala care ne-a cuprins şi ne ţine-n loc.

Este necesar să promovăm realizarea zonei metropolitane a Râmnicului, pentru care parlamentarii PDL au reuşit un adevărat tur de forţă, modificând Legea administraţiei publice locale şi Legea administrării teritoriului pentru a permite municipiului nostru să treacă neîntârziat la constituirea „Administraţiei  Zonei Metropolitane Râmnicu Vâlcea”. E destul de simplu să ne imaginăm cum ar decurge realizarea unei astfel de structuri, care poate aduce foarte multe  şi mari fonduri nerambursabile dacă la cârma judeţului s-ar afla oameni cu viziune.

Cea mai importantă investiţie în judeţul Vâlcea din ultimii peste  20 de ani este construirea pârtiei de schi  în staţiunea Voineasa. Lucrarea a cărei valoare de investiţie este de 28 milioane de euro, are o lungime totală de 9,9 km, o telegondolă mixtă cu cabină, o parcare cu capacitate de 400 de locuri, instalaţii de iluminat, tunuri de zăpadă. Întreaga investiţie aparţine guvernării PDL, banii provenind de la bugetul de stat şi nu actualei conduceri a Consiliului Judeţean, aşa cum greşit s-a afirmat în nenumărate rânduri. Această investiţie din fondurile guvernamentale trebuie sprijinită în continuare, mai ales prin atragerea de investitori. La momentul actual în Voineasa nu există decât până în 100 de spaţii de cazare. Este un context prielnic pentru dezvoltarea industriei hoteliere, în această zonă a judeţului Vâlcea.

Pentru o gospodărire mai eficientă a resurselor judeţului, pentru accesarea cu succes de fonduri europene mai consistente şi diversificarea ariei de absorbţie pe domenii diverse trebuie create asociaţii zonale in jurul celorlalte centre mai importante cum ar fi Drăgăşani, Horezu şi Brezoi.

Trebuie demarată de urgenţă modernizarea masivă a celei mai mari şi valoroase concentrări balneare din România, care se găseşte de fapt in judeţul nostru. Europenizarea urbanistică şi balneară a Călimaneştiului, Olăneştiului, Govorei, Ocnelor Mari, Vidrei şi Voinesei trebuie sprijinită logistic şi financiar de către Consiliul Judeţean, folosindu-se atât atragerea de fonduri europene cât şi parteneriatul public-privat.

Investiţia Centrului Expoziţional Seaca nu şi-a atins până in acest moment scopul. Fiind o construcţie de excepţie şi arhitectural şi funcţional,  potenţialul oferit trebuie exploatat prin organizarea de evenimente şi expoziţii, fapt ce ar pune în valoare destinaţia acestei construcţii mamut aflate în Călimăneşti. Demararea unui program pentru Centrul Seaca ar duce la atragerea de investitori, ceea ce implicit ar crea noi locuri de muncă. Centrul expoziţional ar trebui sa devină un promotor al imaginii judeţului Vâlcea din punct de vedere turistic, un brand. Dar, şi aici, este nevoie de implicarea totală a Consiliului Judeţean şi a preşedintelui său. Dacă lăsăm totul în spatele Primăriei Călimăneşti lucrurile nu pot căpăta amploare.

Credem ca măsurile de mai sus, luate cu celeritate, vor consolida titlul binemeritat de PERLĂ A TURISMULUI ÎN ESTUL EUROPEI şi vor aduce multe avantaje ţinutului.