Șeful culturii vâlcene, Florin Epure, atrage atenția: „Direcția de Cultură Vâlcea nu are specialist în cercetare-restaurare monumente istorice”


Situația grea la Direcția Județeană de Cultură Vâlcea: unitatea condusă de prof.dr. Florin Epure duce lipsă de specialiști în domeniu. Din păcate, nu doar județul nostru e deficitar la acest capitol, ci și celelalte județene ale Olteniei. Iar dacă procedura de acreditare a unei specialist nu se simplifică, prea curând nu vom vedea vreo îmbunătățire a problemei.
Conform Legii 422/2000 privind protejarea monumentelor istorice, orice intervenție la obiectivele protejate se realizează în baza avizului DJC Vâlcea sau al Ministerului Culturii. Pentru obținerea avizului este necesară realizarea unei documentații tehnice întocmită de un specialist sau expert atestat de Ministerul Culturii.
„La instituția noastră, vin adesea proprietari de monumente istorice care doresc să efectueze diverse lucrări la obiectivele protejate, dar care, în final, renunță, fiind descurajați de faptul că aceste documentații trebuie întocmite de specialiști pe care nu îi găsesc în județul nostru. Concret, la nivelul județului Vâlcea, care deține un număr mare de monumente istorice, inclusiv un monument înscris în patrimoniul cultural mondial, nu există nicio persoană atestată de Ministerul Culturii în domeniul cercetării, restaurării, efectuării studiilor. Nu avem specialist acreditat pentru lucrări de rezistență structuri. Nu avem specialist în domeniul urbanismului de parcuri și grădini, nici specialist în domeniul componentelor artistice, restaurare pictură murală, restaurare lemn. Există o singură persoană atestată ca inginer acreditat pentru executarea de lucrări de consolidare și/sau restaurare structuri istorice”, a declarat directorul Culturii vâlcene, Florin Epure.

Lipsa fondurilor, una dintre explicațiile fenomenului
În opinia directorului Florin Epure, autoritățile publice locale și județene care, potrivit legii, au atribuții în protejarea monumentelor istorice nu prevăd sau prevăd insuficient, în bugetele lor, fonduri pentru proiectare sau execuție de lucrări la monumente istorice. Proprietarii de monumente istorice ar trebui susținuți financiar cel puțin pentru faza de proiectare.
Drastice sunt și condițiile de atestare a unui specialist. Acesta trebuie să aibă experiență care se dobândește prin participarea la activități din domeniul protejării monumentelor istorice. Atestarea este dobândită prin întocmirea a minimum cinci lucrări în domeniul conservării , restaurării monumentelor istorice, participarea și dirigentarea a minimum cinci lucrări, cel puțin cinci ani vechime de activitate etc.
Ca urmare, reprezentanții culturii vâlcene au tras un semnal de alarmă, aflându-se într-o situație critică, care persistă de ani de zile, și care, din păcate, nu-și găsește rezolvarea.