„PREZENT” PENTRU VIITOR sau un dar verde pentru generațiile de mâine


Mobilitate Erasmus + la Colegiul Energetic, Râmnicu Vâlcea în cadrul proiectului „PREZENT” PENTRU VIITOR: PROTEJAREA UNUI SPAȚIU NATURAL ÎN REGIUNILE NOASTRE TURISTICE (2016-1FR01-KA219-024036_3), parteneri: Franța – Lycée Saint Caprais, Agen, Germania – HANSE-Berufskolleg, Lemgo, Polonia – Juliusz Słowacki, Częstochowa, Turcia – Izmit Atilim Anadolu Lisesi, Izmit.
Încă de când au pășit pe pământ românesc, oaspeții Colegiului Energetic au fost întâmpinați de un soare blând, tomnatic și de cântecul frunzelor ce cădeau lin urmărite de priviri curioase. Prima activitate s-a desfășurat în Parcul Mogoșoaia, care ne-a încântat privirea cu statuile sale, dar şi cu detaliile florale de pe clădiri. Popasul pe malul lacului şi plimbarea printre copacii înalţi, pe aleile frumos îngrijite, ne-au mângâiat sufletul și am conștientizat potențial turistic imens al Românie atunci când am văzut încântarea pe fețele elevilor și profesorilor din Franța, Polonia, Germania și Turcia. Activitățile desfășurate în cadrul proiectului, atât în cadrul Colegiului nostru, cât și la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” au urmărit atingerea obiectivelor proiectului, care vizează amenajarea unei zone din imediata noastră apropiere și integrarea ei în circuitul turistic. Elevii români și oaspeții lor au realizat prezentări ale regiunii în care se află școlile lor.
Direcția Silvică Vâlcea, partenerul local în atingerea scopului nostru final, a fost gazdă primitoare, dl. director George Mihăilescu și dl. ing. George Mierliță subliniind activitatea complexă a Direcției, așezarea geografică a pădurilor, diversitatea, rolul de protecție pe care-l exercită acestea asupra solului și a apelor. Cum „vara indiană” a mijlocului de octombrie a îmbrăcat Râmnicul în straie multicolore, am urcat, însoțiți de dl. ing. Alexandru Săraru, Dealul Capela pentru a afla istoria locurilor, legendele care învăluie în mister colina, dar și pentru a stabili locurile în care echipa de proiect va amplasa panourile de informare pentru turiști.
Vizita la Primăria Râmnicului a oferit edililor posibilitatea de a prezenta strategia municipalității cu privire la transformarea Dealului Capela (în colaborare cu Direcția Silvică) în pădure-parc. Am aflat astfel că amenajările permise în pădurile-parc sunt: alei realizate din materiale ecologice, cu lăţimea de maximum 2 metri sau piste pentru biciclete; bănci; iluminat; puncte de informare; toalete ecologice; construcţii provizorii din lemn cu suprafaţa construită de maximum 15 mp. În pădurile-parc se pot realiza împăduriri cu specii care nu sunt din tipul natural fundamental în locul arborilor extraşi.
Oltenia este recunoscută și prin frumusețea Parcului „Nicolae Romanescu”- cea mai mare zonă verde urbană din România și al treilea parc natural din Europa de Est. Dna director al Palatului Copiilor Craiova, Alina Țacu și dna prof. Mariana Oprea au evidențiat importanța acestuia pentru dezvoltarea turistică a zonei.
Traseul spre Cascada Lotrișor a constituit un alt punct de reper al vizitei în zonele turistice ale județului Vâlcea. Dl. ing, Pavel Prundurel, directorul Parcului Național Cozia a subliniat importanța pe care echipa sa o acordă păstrării biodiversității, ținând cont că în zonă sunt reprezentate toate animalele din piramida trofică.
Informațiile obținute în timpul vizitelor de documentare au fost sintetizate de către elevi (care au lucrat în grupuri transnaționale) și apoi încărcate pe pagina proiectului găzduită de platforma e-Twinning. Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” a fost o gazdă la fel de primitoare ca și laboratoarele de informatică ale Colegiului Energetic.

Coordonator proiect, prof. dr. Ana-Maria Udrescu