Secţia de Lupte Greco-Romane, un etalon al Clubului Sportiv Şcolar Rm. Vâlcea


Condusă de doi profesionişti, antrenorii Ilie şi Cornel Lupu, tată şi fiu, secţia de Lupte Greco-Romane a Clubului Sportiv Şcolar Râmnicu Vâlcea reprezintă un etalon al sportului şcolar, seriile de rezultate foarte bune obţinute la nivel naţional şi chiar internaţional certificând valoarea sportivilor ce se pregătesc în cadrul clubului râmnicean. Privită de-a lungul istoriei sale, secţia a fost înfiinţată în anul 1991, iar, în timp, mai mulţi sportivi care s-au pregătit aici au câştigat medalii de aur la campionatele naţionale, dar şi diferite distincţii la campionate balcanice, europene şi mondiale. Se cuvine astfel să amintim faptul că însuşi antrenorul Cornel Lupu este un „produs” al CSŞ, acesta câştigând, pe vremea când activa ca sportiv, medalia de argint la Campionatul Mondial de Lupte Greco-Romane din anul 1998, organizat în Africa de Sud. De asemenea, de pe această listă selectă a luptătorilor care au reprezentat cu cinste judeţul nostru şi România la concursurile internaţionale putem să enumerăm şi alţi sportivi de mare valoare, aşa cum ar fi Marius Gojnete, Nicolae Răduca, Cristian Lupu, Florin Călin, Mihai Damian sau Marius Mocan.

Şi în ultimii ani, o serie de sportivi foarte talentaţi, pregătiţi de aceiaşi antrenori Ilie şi Cornel Lupu, au obţinut performanţe deosebite: Radu Zarioiu, Eduard Lăzăroiu sau Alexandru Măndică. Mai multe informaţii despre aceşti trei sportivi ne-a oferit antrenorul Ilie Lupu: „Toţi au făcut parte din lotul naţional, iar Alexandru Măndică este component al Centrului Olimpic Român din cadrul Federaţiei Române de Lupte. Recent, la Campionatele Naţionale Şcolare care au avut loc la Botoşani, Măndică s-a clasat pe primul loc la categoria 50 de kilograme şi a câştigat medalia de aur. El este un sportiv de excepţie, care munceşte foarte mult şi se pregăteşte exemplar, iar rezultatul obţinut nu trebuie deloc considerat ca o surpriză, medalia de aur fiind pe deplin meritată. De asemenea, nu trebuie să uităm nici de medaliile cucerite la campionatele naţionale pe echipe”.


Performanţe deosebite şi medalii strălucitoare.. dar cât de multă muncă se ascunde în spatele lor?


Pe lângă aceste rezultate şi multe altele, care reprezintă practic „cartea de vizită” a secţiei de Lupte, cei doi antrenori ne-au vorbit şi despre munca de zi cu zi a sportivilor, pentru ca, în ziua concursurilor, practicanţii luptelor să fie pregătiţi de evoluţii care să se ridice la înălţimea aşteptărilor: „În cadrul secţiei noastre activează 42 de sportivi, împărţiţi în patru grupe, de începători şi avansaţi. Avem sportivi de perspectivă, cu care lucrăm zilnic şi sperăm ca şi cei mai tineri dintre ei să calce pe urmele celor care au trecut pe la acest club şi au câştigat atâtea medalii. Avem multe concursuri care ne aşteaptă în partea a doua a anului 2013 şi pentru acestea noi trebuie să ne pregătim neîncetat. La începutul toamnei vom avea Campionatele Naţionale pe echipe la cadeţi şi juniori, iar apoi, la finalul lunii octombrie, la Satu Mare, vom avea alte două finale de juniori III. Însă, vreau să vă spun că la această secţie se munceşte foarte mult, eforturile pe care noi, antrenorii, dar mai ales sportivii le depun fiind considerabile. Nu ne este întotdeauna uşor să aducem copiii către acest sport, aceştia fiind atraşi, cel puţin în ultimii ani, de tot mai multe tentaţii nepotrivite vârstei lor şi nu mai manifestă acelaşi interes pentru sport. Pentru a face selecţiile, mergem în şcoli şi discutăm cu cât mai mulţi elevi. Pe această cale, ţin să aduc mulţumiri deosebite domnului director al liceului Henri Coandă, Constantin Grigorescu, pentru că ne-a sprijinit întotdeauna acţiunile noastre. Apoi, dintre cei care şi-au manifestat intenţia de a practica luptele, lucrul acesta fiind posibil în mod gratuit, fără nici o taxă, noi trebuie să facem o selecţie atentă şi foarte riguroasă pentru că ne dorim să păstrăm doar acele elemente care pot să facă faţă unui sport de performanţă. Iar de aici începe munca propriu-zisă, care se întinde pe ani până să vedem toate aceste medalii frumoase, de campioni şi vicecampioni naţionali, balcanici sau de la alte competiţii internaţionale”.


Conducerea Clubului Sportiv şi autorităţile au sprijinit activităţile desfăşurate de această secţie


Cei doi antrenori au precizat că, pentru atingerea obiectivelor propuse, au primit mereu sprijin din partea conducerii Clubului Sportiv Şcolar, dar şi din partea diferitelor instituţii locale şi judeţene. „Ţin să mulţumesc pentru sprijinul şi înţelegerea pe care le-am găsit întotdeauna la profesorul Bugheanu, directorul clubului, precum şi la doamna contabil Melania Negoiţă, aceşti oameni zbătându-se mereu pentru a ne pune la dispoziţie tot necesarul de care avem nevoie în pregătirea sportivilor noştri. De asemenea, aduc mulţumiri Inspectoratului Şcolar Judeţean şi domnului inspector general Remus Grigorescu pentru că ne ajută în activităţile pe care noi le întreprindem, punându-ne la dispoziţie sălile de sport de care avem nevoie. Nu în ultimul rând, vreau să mulţumesc şi Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret a Judeţului Vâlcea (director Bogdan Marinescu) şi Clubului Sportiv Chimia (director Dumitru Drăguţă) pentru cooperarea de succes pe care am avut-o în repetate rânduri”, ne-a mărturisit antrenorul Ilie Lupu.


Cornel Lupu: „Luptele trebuie să rămână pentru totdeauna sport olimpic”


Pentru că s-au creat multe discuţii în luna februarie, atunci când Comitetul Internaţional Olimpic hotărâse, într-o primă instanţă – revenind ulterior asupra deciziei – ca Luptele Greco-Romane să îşi piardă statutul de sport olimpic începând cu anul 2020, făcând ca un sport la care România a câştigat de-a lungul timpului 32 de medalii olimpice (dintre care 7 de aur) să dispară de pe „harta” celor mai importante, i-am cerut un punct de vedere antrenorului Cornel Lupu. „Acea decizie la care faceţi referire nu a fost adoptată în cele din urmă, iar luptele au rămas sport olimpic. De altfel, era total nedrept ca această disciplină sportivă să fie eliminată din rândul sporturilor olimpice devreme ce luptele au fost printre primele sporturi olimpice şi trebuie să rămână pentru totdeauna sport olimpic”, a declarat antrenorul de la CSŞ.


Bugheanu: „Rezultatele foarte bune obţinute de Secţia Lupte se datorează, în primul rând, celor doi antrenori care nu precupeţesc nici un efort pentru pregătirea sportivilor”


Directorul Clubului Sportiv Şcolar Râmnicu Vâlcea, profesorul Nicolae Bugheanu, apreciază ca fiind foarte bune rezultatele pe care secţia de Lupte Greco-Romane le obţine an de an, mulţumindu-le celor doi antrenori pentru eforturile depuse. „Secţia Lupte este una fruntaşă a clubului nostru, iar rezultatele foarte bune obţinute se datorează, în primul rând, celor doi antrenori care nu precupeţesc nici un efort pentru pregătirea sportivilor. Le mulţumesc antrenorilor Ilie şi Cornel Lupu pentru toată munca asiduă depusă şi îi felicit pe sportivii lor, care au obţinut nenumărate rezultate cu care ne putem mândri”, a subliniat profesorul Bugheanu.