Se caută țapi ispășitori în problema absorbției fondurilor europene
• premierul Boc îi scoate „basma curată” pe miniştri şi aruncă vina asupra autorităţilor locale
• deputatul Vlădoiu afirmă că adevărata rată de atragere a banilor UE este de doar 3%
În urmă cu ceva vreme, Emil Boc a cerut miniştrilor, în cadrul Comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor comunitare, să aplice sancţiuni beneficiarilor care nu-şi respectă termenele. „Nu este exclus ca, în cadrul programelor cu fonduri europene, să existe și probleme la beneficiari, în îndeplinirea obligațiilor asumate prin contract. Până să ajungă la beneficiari, Guvernul trebuie să răspundă pentru lipsa de rezultate de la nivel de ministere. Același Boc le ceruse miniștrilor, pentru această săptămână, întocmirea unor rapoarte în care să explice dezastrul în atragerea fondurilor europene. În loc să se discute aceste rapoarte, Boc a ales să schimbe discuția, căutând țapii ispășitori la nivelul beneficiarilor”, declară deputatul social-democrat Aurel Vlădoiu. În opinia parlamentarului vâlcean, schimbarea de optică a premierul Boc arată următoarele: „Situația este dezastruoasă, iar Guvernul trebuie să plece din fruntea ţării. Altfel, se merge pe o non-soluție care să protejeze miniștri, ceea ce este aberant. Emil Boc nu are pic de autoritate în Guvern! Pur și simplu, îi este frică să le spună ceva miniștrilor vinovați, pentru că aceștia nu răspund în fața lui, ci a preşedintelui Băsescu. Îi vede cineva pe Anca Boagiu, Traian Igaș sau Elena Udrea să îi dea explicații lui Boc?”, a mai spus Vlădoiu.
Insistând asupra acestui subiect important pentru ţara noastră, parlamentarul PSD a afirmat că Guvernul trebuie să răspundă pentru lipsa totală de transparență, atât în ceea ce privește contractele cu fonduri europene, cât și în cazul raportărilor finale făcute de instituții. „Președintele CE vorbește, în scrisoarea trimisă lui Boc, de o rată de atragere a fondurilor europene de 3%. Guvernul susține, în schimb, că România a avut o rată de absorbție de 12-13%. Undeva este o eroare sau cineva minte! Şi este greu de crezut că greșelile și minciunile pot veni de la nivelul Comisiei Europene… În condițiile în care Guvernul are antecedente – raportarea de date false privind deficitul bugetar, către Eurostat – ne putem da seama că, din nou, Emil Boc minte”, a conchis deputatul Vlădoiu.
Promisiuni de la Mari-Jean Marinescu pentru 2014-2020
Prezent la Vâlcea, europarlamentarul Mari-Jean Marinescu a afirmat – în antiteză cu deputatul vâlcean Vlădoiu – că România este pe drumul cel bun. „Multe proiecte pe fonduri europene au fost pierdute în perioada 2007-2008, atunci când de-abia se creau instituţiile care se ocupau cu absorbţia fondurilor europene. De ce nu spun cei din Opoziţie ce rată de absorbţie era atunci? Cred că sub 1%… Problema nu stă la depunerea proiectelor, ci la implementarea acestora. Problema absorbţiei stă – deci –în sarcina beneficiarilor”, a afirmat europarlamentarul PDL. Acesta a mai spus, conform informaţiilor pe care le are din postura de preşedinte al grupului de lucru al Partidului Popular European privind bugetele, că banii europeni pentru România vor fi mai mulţi din 2014 până-n 2020 decât în perioada 2007- 2013. „Mai mult decât atât: regiunea care va administra bine bugetul venit de la Comisia Europeană poate primi un bonus financiar. O propunere care este pe cale de-a fi aprobată ne poate ajuta şi pe noi, astfel că rata de cofinanţare poate creşte, iar acest lucru poate sprijini România să plătească mai puţin la împrumutul luat de la Fondul Monetar Internaţional”, a conchis Marinescu.