ȘASE COMUNE DIN VÂLCEA, «cap de listă» la gradul de infectare cu Coronavirus!


Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, întruniți în ședință extraordinară la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, au aprobat vineri, 16 aprilie 2021, noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în județ. Acestea vin ca urmare a creșterii ratei de incidență cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localități. Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 22/2021, începând cu data de, 17 aprilie, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, autoritățile locale, operatorii economici și persoanele fizice și juridice din județ, vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 432/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Probleme în nouă localități!

În prezent, în județul Vâlcea, sunt nouă localități (Lăpușata, Lădești, Stănești, Bărbătești, Drăgoești, Tomșani, Râmnicu Vâlcea, Băile Olănești și Șușani) care au o rată de incidență cuprinsă între 4 și 7,5/1.000 de locuitori. Pe teritoriul acestor localități urmează să aplice restricții precum: închiderea magazinelor/centrelor comerciale la ora 18.00 și interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00 – 05.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aceste măsurile își încetează aplicabilitatea atunci când incidența cumulată a cazurilor noi de COVID-19 din localitate va fi mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.

Alte 12 localități sunt aproape de pragul critic!

În alte 12 localități din județ (Prundeni, Călimănești, Dăești, Voineasa, Popești, Malaia, Bujoreni, Horezu, Oteșani, Grădiștea, Stoenești și Gușoeni) se înregistrează rate de incidență cuprinse între 3 și 4/1.000 de locuitori. Potrivit prevederilor în vigoare, pe raza acestor localități restaurantele și cafenele situate în interiorul clădirilor, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc din aceste localități urmând să suspende activitatea cu publicul. În localitățile în care rata de incidență este mai mare de 3/1.000 de locuitori, operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc își pot desfășura în continuare activitatea cu publicul dacă vând bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri.

Care sunt măsurile în localitățile care au grad de infectare între 1,5 și 3 la mie?

În localitățile Roșiile, Vlădești, Titești, Voicești, Boișoara, Ștefănești, Drăgășani, Amărești, Mădulari, Brezoi, Olanu, Pietrari, Fârtățești, Sinești, Mihăești, Muereasca, Păușești-Măglași, Berislăvești, Budești, Galicea, Stroești, Nicolae Bălcescu, Perișani, Băbeni, Roești, Glăvile, Costești, Măldărești, Diculești și Sutești, localități care înregistrează rate de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 cuprinse între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, restaurantele și cafenelele situate la interior, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc vor funcționa la 30% din capacitatea spațiului.
„În celelalte 38 de localități din județ rata incidenței cumulate este mai mică de 1,5/1.000 de locuitori, restaurantele și cafenelele situate la interior, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc urmând să funcționeze la 50% din capacitatea spațiului disponibil. Menționăm că în cazul localităților cu incidență sub 4/1.000 de locuitori, programul de funcționare a magazinelor și centrelor comerciale este în intervalul orar 05.00-21.00, iar circulația persoanelor în afara locuințelor/gospodăriilor este permisă, fără restricții, în intervalul orar 05.00 – 22.00, pe tot parcursul săptămânii”, au informat reprezentanții Prefecturii Vâlcea prin intermediul unui comunicat de presă.

Angajații din mall-uri trebuie să știe în orice moment câte persoane se află în interior

Totodată, mall-urile din județ au obligația să permită accesul clienților doar în limita asigurării unei suprafețe utile neocupate de cel puțin șapte metri pătrați pentru fiecare persoană. În cazul celorlalte spații comerciale, această suprafață este de patru metri pătrați. Numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața centrului comercial/magazinului și va fi afișat, prin grija administratorului, la intrarea în fiecare centru/magazin. Administratorii/proprietarii acestor centre comerciale/magazine sunt obligați să se asigure și de respectarea de către clienți a tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare.
Precizăm că, indiferent de rata de incidență, sunt exceptate de la obligativitatea organizării activității în intervalele orare anunțate mai sus, cabinetele medicale, farmaciile, benzinăriile, cei care fac livrări la domiciliu și operatorii de transpot organizat de persoane, care pot funcționa și în afara acestor intervale orare.

Cum puteți ieși afară din casă la orice oră?

Indiferent de rata incidenței, în intervalele orare cu restricții, deplasarea în afara locuinței este permisă în baza declarației sau adeverinței de serviciu doar în următoarele situații:
• interes profesional;
• asistență medicală, vaccinare, cumpărare de medicamente;
• tranzitarea localității, dovedită prin bilet au o altă modalitate de plată a călătoriei;
• îngrijirea copiilor/bătrânilor sau decesul unei rude;
• persoane aflate în pericol sau risc iminent (inclusiv victime ale violenței domestice), cu apelarea la numărul de urgență 112.
„Potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea de vineri, 9 aprilie 2021, în situația în care rata de incidență va crește în unele localități în săptămâna 10-16 aprilie, autoritățile locale, operatorii economici, precum și persoanele fizice și juridice din respectivele localități au obligația să pună în aplicare măsurile prevăzute în H.G. 293/2021 și în H.G. nr. 432/2021, în termen de 24 de ore de la publicarea ratelor de incidență pentru fiecare localitate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea, pe cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea sau pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului – Județul Vâlcea”, au mai transmis reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea după ședința de vineri.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul CJSU Vâlcea