Romsilva: „TRANSPARENȚĂ TOTALĂ la vânzarea de lemn”. Cât costă un metru cub?
• 90% din volumul de lemn pe picior oferit de Romsilva în cadrul licitației principale a fost adjudecat de agenții economici
În cadrul licitației principale pentru vânzarea lemnului pe picior, pentru anul de producție 2023, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a anunțat că a oferit agenților economici atestați un volum de 2.515.000 metri cubi de lemn, fiind adjudecați 2.266.000 metri cubi, ceea ce reprezintă aproximativ 90%. Față de licitația principală organizată în anul 2022, procentul de adjudecare raportat la volumul oferit a fost cu 6% mai mare.
Instituția oferă asigurări că vânzările de lemn se desfășoară într-o totală transparență
„Licitația principală s-a derulat în lunile noiembrie și decembrie, la nivelul direcțiilor silvice, prin intermediul platformei electronice de licitații, care asigură transparență totală, reducerea birocrației, echidistanță, acces nelimitat ca număr de participanți, precum și condiții sporite de concurențialitate. Prețul mediu de pornire în cadrul licitației principale, pentru lemnul oferit pe picior, a fost de 269,91 lei/metru cub, iar prețul mediu de adjudecare a fost de 410,22 lei/metru cub, cu 5% mai mare decât prețul mediu obținut anul trecut. Menționăm că Regia Națională a Pădurilor va pune pe piață în acest an un volum de 10 milioane de metri cubi recoltați din pădurile proprietatea publică a statului, din care 50% va fi valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forțe proprii sau contracte de prestări servicii de exploatare forestieră, și 50% prin licitații de vânzare a lemnului pe picior, urmând ca acesta să fie exploatat și valorificat de către agenții economici atestați”, ne-au anunțat reprezentanții instituției conduse de vâlceanul Daniel Nicolăescu.
Despre Romsilva
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Romsilva