România poate avea şi în acest sezon echipă în grupele Ligii Campionilor de handbal feminin
• chiar dacă Oltchimul s-a retras din cauza problemelor financiare, HCM Baia Mare porneşte din postura de cap de serie în turneul preliminar
Adriana Nechita şi Paula Ungureanu, jucătoare care s-au despărţit de Oltchim în această vară, au posibilitatea de a ajunge să evolueze din nou la „masa bogaţilor” handbalului feminin european după ce, noua lor formaţie, a primit o veste excelentă dinspre Federaţia Europeană, care a anunţat că HCM Baia Mare (în calitate de vicecampioană a României în sezonul 2012/2013) va face parte din urna capilor de serie în turneul preliminar de calificare în grupele Ligii Campionilor, ediţia 2013/2014. Astfel, şansele grupării maramureşene de a reedita performanţa de anul trecut a clujencelor de la Jolidon sporesc considerabil, jucătoarele din nordul ţării având din start posibilitatea de a evita adversari foarte puternici, aşa cum ar fi vicecampioanele Ungariei (Ferencvaros Budapesta), Norvegiei (Byasen Trondheim) sau Rusiei (Rostov Don).
Vardar Skopje este cel mai de temut posibil adversar
Totuşi, cum Oltchim Râmnicu Vâlcea (formaţie care era calificată direct în grupe) a fost nevoită să se retragă, există şi şansa ca România să nu reuşească, pentru prima dată în ultimele şapte sezoane, să trimită nici măcar o formaţie între cele mai valoroase 16 ale celei mai puternice întreceri continentale feminine. Deşi nimeni nu şi-ar dori o asemenea contraperformanţă, toate speranţele legate de HCM Baia Mare se pot nărui dacă sorţii vor scoate în calea vicecampioanei României o echipă foarte puternică, precum campioana Macedoniei, Vardar Skopje, acolo unde pare că s-a format un mic centru de putere al handbalului feminin european după ce jucătoare foarte cunoscute au ales să semneze cu această formaţie (printre ele aflându-se şi fostele „chimiste” Allison Pineau şi Amandine Leynaud).
Şi echipa Ionelei Stanca poate pune probleme
Pe lângă Vardar Skopje, care este de departe cea mai puternică formaţie aflată în urna a doua valorică, nici formaţiile aflate în celelalte două urne valorice nu sunt de neglijat. Chiar dacă nici una dintre cele opt prezente în urnele trei şi patru nu au avut performanţe deosebite în ultimele sezoane, ele au în componenţă jucătoare capabile să pună în dificultate orice formaţie. Astfel, din urna a treia se face remarcată campioana Belarusului (Belaz Minsk), în timp ce, chiar dacă se află în ultima urnă, cea cu numărul patru, danezele de la Viborg şi franţuzoaicele de la Flory Loiret sunt alte „nuci tari” ce pot ajunge în grupa băimărencelor. De remarcat că pentru formaţia din „Hexagon” evoluează şi o româncă, fostă componentă de bază a Oltchimului şi a naţionalei României, pivotul Ionela Stanca.
Meciurile din preliminarii vor avea loc în toamnă
Federaţia Europeană de handbal a anunţat şi faptul că meciurile din cadrul celor patru turnee preliminare se vor disputa în toamna acestui an. Fiecare grupă formată în urma tragerilor la sorţi va avea câte patru echipe în componenţă, acestea urmând să joace în sistem eliminatoriu (semifinale şi apoi finală), miza reprezentând-o primul loc în grupă, singurul care trimite în grupele Ligii Campionilor.
Componenţa urnelor
Urna I: Ferencvaros Budapesta (Ungaria), Byasen Trondheim (Norvegia), HCM Baia Mare (România), Rostov-Don (Rusia)
Urna II: Team Tvis Holstebro (Danemarca), HC Leipzig (Germania), Erd (Ungaria), Vardar Skopje (Macedonia)
Urna III: Belaz Minsk (Belarus), LK Zug (Elveţia), Jomi Salerno (Italia), Dalfsen (Olanda) / Muratpaşa (Turcia)
Urna IV: Tertnes Bergen (Norvegia), Viborg (Danemarca), Fleury Loiret (Franţa), Lokomotiva Zagreb (Croaţia).
Grupă accesibilă pentru vicecampioana României:
HCM Baia Mare
Erd
Jomi Salerno
Lokomotiva Zagreb
Grupă dificilă pentru vicecampioana României:
HCM Baia Mare
Vardar Skopje
Belaz Minsk
Viborg HK
Criza a făcut prăpăd în handbalul feminin din toată Europa
• în afara Oltchimului, alte şase formaţii au renunţat să se înscrie în Liga Campionilor
Pe lângă multipla campioană a României, CS Oltchim Râmnicu Vâlcea, care a renunţat să mai participe în grupele Ligii Campionilor, încă două formaţii cu „biletele” în buzunar pentru accesul în cea mai tare competiţie inter-cluburi din Europa au decis să spună „pas” întrecerii, motivul fiind acelaşi: lipsa resurselor financiare. În această situaţie se află Dinamo Volgograd (Serbia) şi RK Zajecar (Serbia).
Însă, nu doar granzii au avut de suferit din cauza lipsei banilor, alte patru formaţii din campionate mai slab cotate, care obţinuseră însă dreptul de a participa în tururile preliminare ale Ligii Campionilor au decis să se retragă. Este vorba despre campioanele Ucrainei (Karpaty Uzhgorod), Greciei (PAOK Salonic), Portugaliei (Alavarium), dar şi despre vicecampioana Spaniei (Elche Mustang).
Cum vor arăta urnele?
În această situaţie, probabil cea mai delicată din întreaga istorie a întrecerii continentale, în care retragerile cluburilor cu drept de participare au venit pe „bandă rulantă”, forul european a fost nevoit să permită echipelor cu un coeficint mai redus să preia locurile rămase vacante. Astfel, urnele pentru tragerile la sorţi în vederea stabilirii componenţei grupelor Ligii Campionilor se prezintă astfel:
Urna I: ETO Gyor (Ungaria), Larvik HK (Norvegia), Buducnost Podgorica (Muntenegru), Krim Mercator Ljubljana (Slovenia)
Urna II: FC Midtjylland (Danemarca), Thuringer (Germania), Metz Handball (Franţa), Balonmano Bera Bera (Spania)
Urna III: Hypo Viena (Austria), Podravka Vegeta (Croaţia), IK Savehof (Suedia), MKS Lubin (Polonia)
Urna IV: cele patru echipe care se vor califica din grupele preliminare.