Regii gunoaielor, în vizorul Consiliului Concurenței: Monopolul salubrizării, aproape de final?


Consiliul Concurenței a lansat în dezbatere publică recomandările pentru îmbunătățirea mediului concurențial în domeniul serviciilor de salubrizare, sector unde este necesară intervenția eficientă a autorității de reglementare pentru prevenirea abuzurilor de poziție dominantă: „Consiliul Concurenței apreciază ca fiind justificate, în anumite limite, drepturile exclusive acordate operatorilor de salubrizare de către auto­ritățile administrației publice locale competente, pe durata contractului de atribuire a gestiunii delegate privind serviciile de salubrizare respec­tive. Aceste drepturi exclusive determină existența unor bariere administrative semnificative și non-tranzitorii la intrare pe piață. De asemenea, realizarea unor activități economice (cu precădere cele de depozitare a deșeurilor municipale) presupune un nivel mare de investiții, susceptibil de a constitui bariere structurale la intrare pe piață”, se arată în documentul “Orientări privind interpretarea și aplicarea prevederilor Legii concurenței pe piețele serviciilor de salubrizare a localităților, respectiv recomandări pentru îmbunătățirea mediului concurențial pe aceste piețe”.
Astfel, manifestarea concurenței dintre operatorii de salubrizare nu se poate realiza decât cu ocazia procedurii concurențiale (licitație), derulate în vederea desemnării întreprinderii câștigătoare. Astfel, piețele serviciilor de salubrizare sunt piețe de licitație, concurența realizându-se pentru piață și nu pe piață, explică autorii raportului. Docu­mentul prezintă cadrul general de care trebuie să țină cont entitățile care acționează pe aceste piețe (companii, autorități de reglementare) în ceea ce privește interpretarea și aplicarea Legii con­curenței pe piețele serviciilor de salubrizare. De asemenea, docu­mentul conține recomandări pentru autoritățile administrației publice (centrale și locale) în vederea îmbunătățirii mediului concurențial pe aceste piețe.
Concurența dintre operatorii de salubrizare se manifestă doar cu ocazia licitației derulate în vederea desemnării companiei câștigătoare. Astfel, în lipsa unei presiuni concurențiale asupra operatorilor pe durata contractului de delegare a gestiunii, este necesară intervenția eficientă a autorității de reglementare în vederea prevenirii unor abuzuri de poziție dominantă (de exemplu, prețuri excesive).
“Ca urmare, pentru a se asigura un mediu concurențial normal pe aceste piețe în vederea asigurării bunăstării beneficiarilor unor astfel de servicii, este necesară îndeplinirea următoarelor condiții: asigurarea unui grad de concurență cât mai ridicat în cadrul procedurii concu­rențiale de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare (licitație); limitarea drepturilor exclusive, în particular a duratei acestora cu privire la serviciile de salubrizare a căror gestiune a fost delegată (în speță, durata contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare). Astfel, durata trebuie stabilită astfel încât să nu fie afectată concurența pe piață, prin optimizarea interdependenței durată „investiții/cost” tarif. De asemenea, este necesar ca durata contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare să nu fie extinsă în mod artificial, prin prelungirea nejustificată a acestor contracte”, potrivit comunicatului.
Totodată, este necesară impunerea unui mecanism eficient de reglementare. Astfel, autoritățile administrative ce dețin competențe de reglementare pe aceste piețe, în acest caz Autoritatea Națională de Re­glementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), precum și autoritățile administrației publice locale compe­tente, trebuie să substituie, respectiv să completeze, în mod eficient, forțele pieței, pentru a împiedica întreprinderea aflată în poziție dominantă de a exploata această poziție, inclusiv prin impunerea în sarcina consumatorilor a unor tarife excesive.
Astfel, este justificat un nivel ridicat de intervenție pe piață al autorităților de reglementare competente, realizat inclusiv prin regle­mentarea tarifelor (în sensul stabilirii tarifelor la un nivel considerat ca fiind accesibil pentru consumatori). Această intervenție a autorităților de reglementare trebuie realizată astfel încât consumatorii serviciilor reglementate să obțină rezultate similare celor obținute pe o piață concurențială, atât în ceea ce privește nivelul tarifelor, cât și în ceea ce privește calitatea serviciilor.