„GUVERNUL CONTINUĂ PREGĂTIREA SEZONULUI RECE, asigurând populației și economiei românești alimentarea cu energie”


A declarat premierul Nicolae Ciucă în condițiile aplicării măsurilor de plafonare și compensare stabilite
Zilele trecute, premierul Nicolae Ciucă a convocat prima reuniune a Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie, mecanism de lucru constituit și coordonat la nivel de prim-ministru.
„La nivelul Guvernului continuăm pregătirea sezonului rece, asigurând populației și economiei românești alimentarea cu energie. Așa cum ne-am asumat, măsurile de plafonare și compensare a prețului la energie vor rămâne active, în formula necesară protejării cetățenilor și economiei. În paralel, stabilim noi responsabilități pentru a accelera implementarea proiectelor de infrastructură în energie, valorificând oportunitățile pe care România le are la nivel național și geo-strategic”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Ministerul Energiei va prezenta, pe 22 august, situația programelor de investiții în capacitățile de producție

Tot în cadrul reuniunii de zilele trecute, s-a discutat despre identificarea soluțiilor pentru aplicarea măsurilor de protejare a consumatorilor casnici și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie. Prim-ministrul a stabilit un plan de acțiune care să asigure predictibilitate din perspectiva producției de energie, cât și din punct de vedere bugetar.
La solicitarea premierului, Ministerul Energiei va prezenta în data de 22 august situația programelor de investiții în capacitățile de producție, atât ale companiilor de stat, cât și cele dezvoltate de mediul privat. Tot în cursul zilei de luni, 22 august, ANRE va transmite Guvernului României o informare cu privire la evoluția pieței energetice din ianuarie până în prezent, cât și cu privire la stadiul implementării schemei de sprijin reglementate prin OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei.
De asemenea, până la data de 31 august 2022, Ministerul Energiei va transmite Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie «Programul de iarnă în domeniul energetic».

Cine face parte din Comitetul interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și
implementarea proiectelor de infrastructură în energie?

Comitetul interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie este constituit din reprezentanții următoarelor instituții: Secretariatul General al Guvernului, Ministrul Energiei, Ministrul Finanțelor, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Afacerilor Interne, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrul Economiei, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Consiliul Concurenței, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Agenția Națională pentru Achiziții Publice, Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Administrația Națională Apele Române, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Administrația Națională de Meteorologie, Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Guvernului României