Regal de muzică populară, la Prundeni


• la Festivalul „Drumul Vinului Vâlcean”
 

Duminică şi luni, în localitatea Prun­deni, a avut loc Festivalul „Drumul Vinului Vâlcean”. Proiect realizat de admi­nistraţia locală, la iniţiativa edilului-şef Ion Horăscu, un mare iubitor de cultu­ră şi tradiţii, proiect prin care primarul din Prundeni doreşte să promoveze Podgoria Drăgăşani, zonă cu încărcare istorică în cultivarea viei, din care face parte şi cea din Prundeni.

Evenimentul a debutat duminică, 13 octombrie, în sala de Festivităţi a Ateneului Sătesc din Zăvideni, cu un foarte interesant simpozion despre „Tradiţia şi modernismul în fabricarea vinului”, unde specialiştii în domeniu de la Universitatea din Craiova (Institutul Agro­nomic) şi de la Staţiunea de Cer­cetare Viticolă Drăgăşani, dar şi de la Direcţia Agricolă a judeţului Vâlcea, au făcut adevărate demonstraţii de ceea ce înseamnă cultivarea, prelucrarea şi depo­zitarea vinului, susţinute şi de repre­zen­tanţii power-point şi video. A avut loc o adevărată dezbatere între specialişti şi participanţi pe această temă foarte importantă pentru zona Drăgăşanilor. Trebuie amintit că, la întâlnire, au parti­cipat şi specialişti din judeţul Teleorman. S-a discutat şi pe o temă inedită „Trata­rea cu ozon a vaselor pentru vin”, lucru foarte puţin uzitat la noi în ţară şi despre care specialişti au spus că este unul benefic pentru vinificaţie. Toţi participanţii prezenţi în sală au apreciat lucrările discutate la simpozion, chiar şi localnicii care produc vinul pentru uz gospodăresc s-au arătat foarte interesaţi de unele puncte dezbătute şi au intrat în contact cu specialiştii la sfârşitul întâlnirii. În final, a avut loc o degustare de vinuri din pod­goria Drăgăşani, cât şi din alte podgorii, la care au participat toţi cei de faţă, în prezenţa unor cunoscuţi oenologi.

Manifestările au continuat într-o atmosferă de mare sărbătoare cu un regal de muzică populară în care şi-au dat concursul: Orchestra de muzică populară „Rapsodia Vâlceană”, cu soliştii Cristian Udrea, Mioara Raica, Alin Pave­lescu, Luminiţa Tănase; Grupul vocal „Mân­drele de la Prundeni”; Victoriţa Lăcătuşu, Maria Loga, Valentin Sanfira, Cris­tian Bănăţeanu, Jeni Nicolau, Cris­tina Giuvelescu, Nelu Bățană, Liviu Dica, Cornelia Tică, Mădălina Pescaru, Cristi Tas, Laura Drăguţ, Luiza Ciudin, Maria Corlan Mischie, Florin Racoci, Constan­tin Gaciu, Ionuţ Tudorescu, Anamaria Opri­şan, Gabriel Andrei, Anamaria Câr­jan, Samir Ionescu, Cătalin Diaconu. Acest regal de muzică populară s-a în­che­iat cu un recital de muzică folk, sus­ţinut de Ion Mielcioiu Boştină şi Mircea Vintilă.

Şi ca totul să fie perfect, ziua s-a încheiat cu un superb foc de artificii.

Luni, 14 octombrie, regalul artistic a continuat cu recitalurile soliştilor: Nineta Popa Ionescu, Nina Predescu, Anica Ganţu, Irina Zoican, Angela şi Ion Ma­gheru, Cristina Turcu Preda, Rodica Mitran, Rodica Nicolescu, Sandra Şte­fan, Daniela Cernea, Diana Călinescu, Marius Voicu, Georgel Nucă, Grupul vocal „Mândrele” din Prundeni – Vâlcea, Grupul vocal „Haiducii din Amărăşti, Grupul „Domniţele” din Costeşti – Vâlcea, Ion Lupu, Dumitru Margine, Dumitru Miuţă, Mihai Enescu, Ion Drăgan, Elisabeta Vasile, Cristina Olteanu, Teodora Pană, Daju Mihaela, Ilie Dură, Ana Maria Gheorghescu, Anamaria Iorga, Marius Tugulescu, Silvana Savoiu, Andreea Vulcu, Alexandru Urs, Florin Parlan, Ancuţa Corlatan, Loredana Streche, Ionuţ Apatachioaie, Ovidiu Furnea, Iulia Bucur, Monica Parlea, Alina Ceuca, Costel Popa.

Pe parcursul acestor frumoase manifestări, producătorii şi comercianţii şi-au expus produsele într-un adevărat bazar, ce a fost amenajat lângă Ateneului Sătesc Zăvideni. De asemenea, tot aici, a fost deschisă şi o expoziţie de utilaje tradiţionale specifice fabricării vinului, care a fost un punct important de atracţie pentru cei prezenţi.

Regalul muzical a fost prezentat de binecunoscutul realizator de emisiuni folclorice de la TVH (TVRM), Georgel Nucă, care a adus pe scenă solişti cu nume şi renume. Evenimentele derulate pe parcursul celor două zile au fost filmate de TVH şi vor fi difuzate în duminicile următoare, începând cu ora 13.30, în cadrul emisiunii „Gala Cânte­cului Românesc”, realizată de Georgel Nucă, un prieten al comunei Prundeni. Festivalul a fost, de asemenea, transmis şi în direct la Radio HORION. Şi ca o noutate, spectacolul a fost înregistrat şi va fi difuzat şi la noul post de televiziune local TV SAT PRUNDENI, care îşi va începe emisia în curând.

Edilul-şef Ion Horăscu a reuşit să facă din acest proiect unul de nivel naţional şi de mare importanţă, ducând astfel renumele comunei în toată ţara. Un eveniment gustat, care a fost unul foarte reuşit şi apreciat de locuito­rii comunei, invitaţi şi personalităţile pre­zente.