Recuperarea creanţelor bugetare, prioritate a Fiscului vâlcean


gogarnoiu_gheorghe1Pentru reducerea arieratelor, în ultima perioadă, Administraţia Fiscală şi-a îndreptat atenţia cu prioritate asupra activităţii contribuabililor rău-platnici, care nu achită la temenele legale sau încearcă să se sustragă de la plata obligaţiilor bugetare prin ascun­derea sau risipirea patrimoniului. În acest sens, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Unitatea de Imprimare Rapidă, a generat, imprimat şi comunicat operativ actele adminis­trativ-fiscale, premer­gătoare acţiunilor de executare silită, asigurând executorilor fiscali timpul necesar analizei comportamentului debitorilor şi codebitorilor, identificării bunurilor şi veniturilor urmăribile. În acest sens, Admi­nistraţia Fiscală a avut în vedere instituirea operativă a măsurilor asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale debitorilor, potrivit art. 129 alin. (3) din Codul de Procedură Fiscală, precum şi atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil a persoanelor vinovate de inducerea stării de insolvabilitate a debitorului, potrivit art. 27 şi 28 din acelaşi act normativ.

„Ca rezultat al acestor preocupări, în primele patru luni ale anului, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea a încasat pentru Bugetul general consolidat al statului 286,4 milioane de lei, cu 13,7% mai mult faţă de programul repartizat de Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Pentru recuperarea obligaţiilor bugetare neachitate, DGFP Vâlcea a aplicat cu fermitate măsurile de executare silită, 14% din totalul veniturilor bugetare fiind încasate prin aceste forme.

De asemenea, inspectorii fiscali au dispus măsuri asigurătorii în 72 de cazuri pentru 44,5 mil.lei, şi am emis decizii de atragere a răspunderii solidare cu debitorul în 14 cazuri, pentru 18 persoane vinovate – administratori, acţionari sau asociaţi, pentru suma totală de 5,4 mil.lei.

Şi în perioada următoare, pentru a avea certitudinea recuperării creanţelor, în cazurile cu indicii certe că există pericolul iminent de sustragere de la plata obligaţiilor bugetare sau de prejudiciere a bugetului, vom pune accentul pe instituirea operativă a măsurilor asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale debitorilor, atât prin intermediul organelor de executare silită, cât şi a celor de control, pe baza analizei dosarului fiscal, situaţiilor financiare, declaraţiilor, documen­te­lor şi a altor informaţii obţinute în urma verificărilor încrucişate” – a declarat Gheorghe Gogîrnoiu, director executiv al DGFP Vâlcea.