Producţia de grâu şi secară obţinută de pe 83% din suprafaţă a depăşit recolta din 2010


tabara_valeriu1Producţia de grâu şi secară obţi­nută de pe 83% din suprafaţa aflată în cultură a depăşit nivelul recol­tei din 2010, totalizând aproape 5,8 milioane tone, până la data de 27 iulie, res­pectiv 86% din estimările Ministerului Agri­culturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2011. Potrivit mi­nis­trului Agriculturii, Valeriu Tabără, circa 80% din recolta de grâu din 2011 este panificabilă, 60% din pro­ducţ­ie fiind de o foarte bună calitate.

“Tot grâul din România se tes­tează, pe soiuri, pe regiuni. Aştept de la Institutul de Bioresurse Alimentare primele rezultate, respectiv 10% din pro­be. Părerea mea este că 60% din re­colta de grâu este de foarte bună ca­litate în acest an, iar alte 20 de pro­cente din recoltă este bună. Pot spu­ne că 80% din grâu este fără pro­ble­me anul acesta. Stăm foarte bine cu concentraţia de gluten, iar soiurile româneşti pe care le avem sunt soiuri de potenţial de foarte mare calitate. Noi, din păcate, nu avem tehnologie şi nu am dat îngrăşăminte la timp, dar anul acesta am avut nu numai condiţii bune, dar am dat şi banii la timp”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără (foto).

Calitatea recoltei de grâu a fost con­firmată recent şi de patronatele din industria de morărit şi panificaţie, acestea solicitând însă creşterea re­zer­velor de grâu şi limitarea expor­turilor.

“Recolta de grâu din 2011 este una excelentă din punct de vedere ca­li­tativ, corespunzătoare pentru pa­ni­fi­caţie. Cred că vom reuşi anul aces­ta să mâncăm şi o pâine mai bună dacă vom ţine necesarul de grâu în ţară”, a declarat, recent, pre­şe­dintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie – ROMPAN, Aurel Popescu.

Şeful ROMPAN i-a cerut minis­trului Agriculturii să intervină pentru mărirea rezervelor de grâu din ţară, astfel încât să existe necesarul intern asigurat din recolta de grâu din 2011.

Ministrul Agriculturii consideră că 90% din soiurile străine de grâu sunt mult sub soiurile româneşti în aceste an. “În condiţiile în care în România a fost un an deosebit de favorabil din punct de vedere climatic pentru so­iurile autohtone, pentru soiurile im­por­tate din Austria, Franţa, Germania, a fost unul extrem de nefavorabil. Dacă anul trecut aceste soiuri dădeau rezultate excepţionale de producţie, anul aceste sunt la limită”, a adăugat Valeriu Tabără.

În acest an au fost însămânţate 1,95 milioane hectare cu grâu de pe care se estimează că se vor recolta în jur de 6,712 milioane de tone, mai mult cu peste un milion de tone faţă de recolta anului 2010 (5,6 milioane tone).

Până la 27 iulie a fost recoltată o suprafaţă de 1,611 milioane hectare, la un randament de 3,6 tone la hectar, faţă de prognoza MADR de 3,4 tone la hectar.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în 2010 producţia de grâu a fost de 5,588 milioane tone, iar în 2009 de 5,203 milioane tone.