
Pentru asigurarea sustenabilităţii energetice a instituţiilor publice şi iluminatului public, Horezu are parc fotovoltaic!
În urmă cu câteva zile, primarul Ilie Fârtat (foto) a „raportat” încheierea proiectului „Asigurarea sustenabilităţii energetice din surse alternative, a consumatorilor, instituţii publice şi iluminat public din oraşul Horezu” printr-o conferinţă de presă, precedată de o vizită în zona Treapturi, unde s-a realizat investiţia. În prezenţa prefectului Dumitru Cornoiu şi a preşedintelui Gheorghe Păsat de la Consiliului Judeţean, primarul Fârtat a reamintit că acest proiect este cel mai important derulat în ultimii ani la Horezu, iar contractul de finanţare cu Ministerul Economiei – Departamentul pentru Energie s-a semnat pe 24 septembrie 2013.
Fiecare dintre cele 3.636 de panouri fotovoltaice generează 270 W!
„Proiectul a fost co-finanţat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regional, fiind realizat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. Proiectul se încheie pe 24 octombrie 2015 şi a avut o valoare totală de 18.160.391,11 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 14.385.258,30 lei. Proiectul s-a implementat în oraşul Horezu şi a avut ca obiectiv general îmbunătăţirea protecţiei mediului prin reducerea emisiilor poluante şi combaterea schimbărilor climatice. Investiţia a vizat realizarea pe plan local a noi capacităţi de producere a energiei electrice pentru consumul propriu al instituţiilor publice finanţate din bugetul autorităţii publice locale şi pentru iluminatul public, prin valorificarea resurselor regenerabile de energie solară. S-a avut în vedere, totodată, ca administraţia publică locală din Horezu să îşi reducă costurilor aferente consumului de energie electrică. Concret, prin proiect, în zona de sud-vest a localităţii (punctul TREAPTURI), s-a realizat o centrală de panouri fotovoltaice. Aceasta are în componenţă 3.636 panouri fotovoltaice, cu o putere de 270 W fiecare”, a spus Ilie Fârtat.