O revistă încrustată cu diamante


Publicația editată de Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din SRI, aflată în coordonarea colonelului în rezervă Filip Teodorescu, în calitate de director, a ajuns la numărul 17, intrând în anul cinci de existență. Fapt meritoriu, dacă avem în vedere criza profundă prin care trece, în zilele noastre, presa scrisă. 

„VITRALII – Lumini și umbre”, căci la această revistă voi face referire în rândurile care urmează, nu este o apariție singulară în ograda Serviciilor Române de Informații. Din câte cunosc, ea mai are și alte surate despre care doar am auzit sau am citit câte ceva (Intelligence, Periscop), toate trei cu o predilecție sui generis către decoruri ocolite  de ani buni de publicațiile obișnuite, care zac, în marea lor majoritate, pe tarabele centrelor de difuzare a presei. Mă opresc doar la câteva genuri de subiecte a căror abordare presupune o pretențioasă documentare, talent și imaginație: siguranță națională, interes național, loialitate, patriotism, crimă organizată, antiterorism, spionaj, cooperare, protecție etc. Subiecte cu o vitalitate netăgăduită, admirabil prezentate în revista VITRALII, pe care o citesc cu plăcere și interes de la prima sa ediție. Și acest lucru îl datorez demersului unui om care a știut să-și împreune sufletul cu sufletul acestei admirabile publicații: colonelul în rezervă Grigore Predișor, președintele Sucursalei Vâlcea a ACMRR-SRI.

De-a lungul celor peste patru ani de la fondare, s-a scris mult și de către mulți asupra edițiilor revistei. Cititori de calitate, cu inspirație, de cele mai multe ori cu pătrundere și control critic. Judecând în lumina celor citite în ediția cu nr. 17 a VITRALIILOR, autorii articolelor nu sunt doar buni cunoscători ai temelor, ci și condeieri înzestrați cu un real talent literar. Mă refer, bunăoară, la prof. univ. dr. Cristian Troncotă, col. (rez.) Valeriu Ilica, dr. ist. Alex Mihai Stoenescu, Paul Carpen ș.a. Fiecare articol poartă pecetea unei personalități aparte. Ediția se deschide cu o substanțială prezentare a volumului „Adevăruri incomode – Decembrie 1989”, care anunță, totodată, un ambițios proiect editorial al redacției. Este prima lucrare, din câte știu, care face un amplu tablou al lui decembrie 1989 așa cum a fost perceput de o serie de participanți direct la  evenimente, dar mai ales de unii membri ai Asociației Veteranilor din Serviciile Române de Informații, care nu numai că au trăit acele zile de foc, dar care „au avut și capacitatea – prin specificul activității profesionale – să discearnă și să analizeze elementele aparent întâmplătoare cu care s-au confruntat…” Cu partea a doua din Mărturii inedite, un dialog al istoricului Alex Mihai Stoenescu realizat, în 2005, cu un fost demnitar comunist, generalul-colonel (rez.) dr. Constantin Olteanu (între anii 1980-1985 ministru al Apărării Naționale, iar apoi, timp de trei ani, primar general al Capitalei), facem cunoștință cu un „subiect greu” al evenimentelor din decembrie 1989, anume: fenomenul terorist. Diversiuni din interior la tot pasul împletite voit cu cele venite din exterior! Citesc și am impresia că asist la un spectacol pus în scenă de un regizor cu o fantezie uimitoare după un scenariu al cărui autor a atacat un gen periculos, dificil și riscant. Termin de citit. Sufletul mi se zbate să evadeze din mijlocul acestor gânduri negre. Vorbesc ca un năuc, sunt bântuit de halucinații, umbra acelor zile sângeroase mă urmăreşte. Întind amândouă mâinile să prind pasărea neagră… Inamicul. Și, totuși, fapte întâmplate, fapte trăite!

Revista n-o dau din mână. Citesc mai departe. Decor funebru: medicul personal al cuplului dictatorial se sinucide, aruncându-se de la ultimul etaj al Spitalului I.C. Frimu, azi de Urgență, din București. Printr-o scrisoare întinsă pe 12 pagini, transmisă Elenei Ceaușescu, își justifică gestul. Anchetă condusă de durul Ion Dincă, măsuri drastice, cutremur la serviciul național de informații, cu consecințe grave la Direcția a V-a. O relatare care te ține cu sufletul la gură, o adevărată schiță de nuvelă semnată de gen. bg. (rez.) Mihail Viorel Țibuleac: „Cazul dr. Schächter și consecințele sale”. 

Altă filă. Discreție până în pânzele albe: un tânăr ofițer de informații (avea pe atunci doar 31 de ani) primește ordin să soluționeze câteva evenimente cu consecințe grave asupra stării de sănătate a populației. Unul destul de grav: focar de holeră în Deltă. „Vârful acțiunii a însemnat peste 350 de persoane infectate. Din nefericire, au fost patru decese.” („Alertă: epidemie de holeră”, de col. (rez.) Nicolae Zărnescu)

 Un titlu („Spionaj, diamante și valută”) despre acțiuni  extrem de dure care se topesc în focul frontului secret. Un foarte bun specialist, generalul maior inginer Teodor Sârbu, „a decedat în urma unei explozii «întâmplătoare» în garajul său…” (aflăm din relatarea prof. univ. dr. Cristian Troncotă). 

Mă opresc aici. Câteva notații, în loc de concluzie: atmosfera revistei VITRALII (nr. 17/ 2013-2014) nu tulbură cititorul cu descrieri inutile; în  amplul interviu „Mărturisiri inedite” (2), dialogul e vioi; autorii folosesc o  tehnică expresivă pentru prezentarea unor adevăruri de puritatea și limpezimea diamantului.