„O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii”


• o piesă la care va veni juriul UNITER pentru nominalizările Galei Premiilor UNITER de anul acesta

Sâmbătă, 15 februarie 2014, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Anton Pann, se va juca piesa „O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii”. Piesă a cărei premieră naţională a avut loc pe 25 ianuarie 2014, pe aceeaşi scenă. O piesă de teatru care ar putea să te facă mândru că se joacă în oraşul tău.

De ce te-ar putea face mândru, aceasta-i întrebarea, pentru că piesa a cărei premieră mondială a avut loc, în toamna anului 2012, la Teatrul Naţional din Londra, a obţinut şapte Premii Olivier în anul 2013, pentru cea mai bună piesă a anului. Premiile Olivier (cea mai importantă distincţie britanică) sunt acordate, la opt categorii, pentru cele mai bune spectacole de teatru ale unui an jucate pe scenele teatrelor din Londra. 

„O piesă de teatru de succes internaţional, un regizor matur de mare profun­zime şi limpezime a creaţiilor sale, o trupă tânără de cert profesionalism şi dăruire – iată coordonate importante pe care s-a clădit cel mai recent titlu în repertoriul Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea. Este vorba de premiera naţională cu dramatizarea O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii, de Simon Stephens, după romanul lui Mark Haddon. Textul acestui foarte apreciat (şi prolific) autor, afirmat în programul pentru tineri de la Royal Court şi apoi apropiat de Lyric Hammersmith, cu premii valoroase în palmares pentru piesele care i s-au jucat nu numai în Marea Britanie, ci şi în alte ţări europene, a fost înfăţişat mai întâi la Teatrul Naţional din Londra şi, graţie primirii favorabile, s-a montat curând la Apollo Theatre din West-End-ul londonez. Aici, succesul a fost de-a dreptul răsunător, dovadă şi cele şapte premii Olivier obţinute de acest spectacol din opt posibile pentru anul 2013. Şi, iată, foarte rapid, îl vedem la Teatrul „Anton Pann”. Acela care a ales să îl pună în scenă aici este regizorul Vlad Massaci (care l-a şi tălmăcit în limba română), invitat de către directorul instituţiei, dl. Adrian Roman.” Acesta este un fragment de la începutul reportajului realizat de Mariana Ciolan la Radio Romania Cultural, pe 5 februarie, doar la câteva zile de la vizionarea spectacolului, eveniment în premieră naţională care a avut loc în zilele de 25 şi 26 februarie. Da, aţi citit bine, spectacolul pe care o să-l vedeţi are tot, are altceva. 

Viziunea regizorului Vlad Massaci privind construcţia acestui spectacol este extraordinară. Încă de la început ne face părtaşi la stările prin care trece Christopher, un băiat de 15 ani, care suferă de o formă uşoară de autism. Încercând să descopere cine l-a omorât pe Wellington, câinele vecinului său, Christopher se decide să pornească în căutarea asasinului şi să scrie un roman poliţist despre aceasta. În incursiunea sa de detectiv, va descoperi alte mistere ce pot face ca întreaga lume din jurul său să se prăbuşească.

„O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” romanul scris de Mark Haddon este fantastic, haios şi trist în acelaşi timp, nu-ţi vine să-l mai laşi din mână. Aşa este şi spectacolul. Chiar dacă acţiunea se derulează pe parcursul a două ore, nu-ţi vine să ieşi nici măcar în pauză pentru că vrei să vezi care este deznodământul la care a ajuns Vlad Bîrzanu, pentru că el îl întruchipează pe Christopher. Împreună cu ceilalţi actori pe care o să-i amintim: Mădălina Ciotea, Reka Szasz, Amalia Huţan, Ioana Predescu, Ana Şuşca, Emilian Mârnea, Andrei Brădean şi Florin Călbăjos. Vlad, îmi vine să spun, face spectacolul vieţii sale, chiar dacă este la început de carieră. Veţi vedea un actor total, un actor de care cu siguranţă vom mai auzi. Dacă v-am convins cu cele câteva rânduri, ca de obicei, Teatrul Anton Pann vă face invitaţia de a fi spectatori la unul dintre cele mai bune spectacole pe care le-aţi văzut. Sigur, săptămâna viitoare, sunteţi aşteptaţi la un alt spectacol de succes – „Trilogia Belgrădeană” de Biljana Sbrljanovic, regia Cristi Juncu.

Spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” pe care o să-l vedeţi în această sâmbătă mai poate fi văzut sau revăzut şi pe 27 februarie, atunci când în sală va fi prezent şi juriul UNITER pentru nominalizările Galei Premiilor UNITER de anul acesta.