O nouă formă de sprijin crescătorilor de bovine pentru carne


•  Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) intenţionează să acorde din 2012 o nouă formă de sprijin crescătorilor de bovine pentru carne din zonele defavorizate, în valoare totală de 6,5 milioane de euro, potrivit informaţiilor furnizate de MADR

În aceste sens, MADR a notificat la DGAgri Bruxelles noua formă de sprijin pentru crescătorii de bovine de carne şi metişi ai raselor de carne din zonele defavorizate, conform art. 68 din Regulamentul CE nr. 73/2009, în prezent fiind aşteptată decizia Comisiei Euro­pe­ne. Problemele cu care se confruntă sectorul de creştere a bovinelor au fost analizate mier­­curi de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, împreună cu reprezentanţii Federaţiei Cres­că­torilor de Bovine din România, ai Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România şi ai Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Holstein. Astfel, au fost dezbătute problemele privind stabilirea cuantumului anual al plăţilor naţionale directe complementare (CNDP) pentru anul 2011, elaborarea actelor normative care reglementează activitatea creşterii bovinelor pentru anul 2012, stabilirea criteriilor de eligibilitate şi elaborarea actului normativ pentru bunăstarea la viţei, acordarea de ajutoare specifice pentru creşterea vacilor de carne. Alte subiecte abordate au fost modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, începând cu anul 2010 prin completarea articolului 10 cu acordarea de despăgubiri privind bolile animalelor, precum şi acordarea ajutorului de criză în cuantum de până la 15.000 euro.

În ceea ce priveşte cuantumului anual al plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, acesta se stabileşte prin hotărâre de Guvern, la propunerea MADR, în limita sumelor alocate de la bugetul de stat şi a plafoanelor maximale aprobate României cu această destinaţie de către Comisia Europeană. În concluzie, actul normativ prin care se aprobă cuantumul pe cap şi valoarea totală a sprijinului se va promova după data de 31 octombrie 2011, când se va cunoaşte efectivul eligibil. În privinţa modificării articolului 10 din Regulamentul (CE) nr. 1857/2006, acest aspect legislativ este de competenţa Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru includerea de forme de sprijin financiar acordate crescătorilor de animale pentru bolile care nu sunt cuprinse în Programul naţional strategic privind susţinerea combaterii bolilor la animale.