„Nu aveam nicio şansă atunci să învingem stânga, dacă nu uneam cele două forţe!”


• afirmă Romulus Bulacu după aprobarea protocolului de fuziune dintre PNL şi PDL

La finele săptămânii trecute, mai precis sâmbătă, 26 iulie, la Palatul Parlamentului, reprezentanţii PDL și PNL au validat fuziunea dintre cele două partide. O delegaţie formată din 18 membri a participat, din partea PDL Vâlcea, la Convenția Națională Extraordinară pentru a aproba protocolul de fuziune și statutul noului partid. „Împreună cu colegii mei, am fost martorii unui eveniment istoric pentru politica românească – naşterea celui mai mare partid de centru dreapta. Primul obiectiv politic al PDL-PNL este acela de a câştiga alegerile prezidenţiale, iar după acest moment procesul fuziunii trebuie să continue în mod temeinic, fiind un proces juridic de durată. Astfel, până la 1 ianuarie 2015, vom convieţui prin Alianţa Creştin Liberală. Semnul electoral al alianţei este reprezentat de semnele electorale ale celor două partide, deasupra cărora se află acronimul ACL. Scenei politice româneşti i-a lipsit o dreaptă unită. Momentul Alianţei D.A. din 2004 a dovedit acest lucru. Nu aveam nicio şansă atunci să învingem stânga dacă nu uneam cele două forţe! Iată că după 10 ani, ne regăsim în aproape acelaşi punct. Coordonatele puţin diferite, miezul problemei este acelaşi: lupta împotriva corupţiei, lipsa promovării unor principii fundamentale, respectul pentru adevăra­tele valori şi statul de drept. Niciun proiect de anvergură nu se poate naşte fără sacrificii şi compromisuri. Dreapta unită va depinde de noi, de fiecare membru. Soluţii există pentru orice problemă, atâta timp cât ne dorim cu adevărat o rezolvare pentru redefinirea echilibrului politic. Miza fuziunii este realizarea unei alternative politice la PSD, a unei elite pregătite de guvernare la nivel local, regional și central”, a declarat Romulus Bulacu, preşedintele PDL Vâlcea.
Mai trebuie spus că, în urma unor cercetări sociologice la propunerea foru­rilor de conducere ale celor două partide, respectiv de Delegaţia Perma­nentă a PNL şi de Biroul Permanent Naţio­nal al PDL, va fi desemnat candidatul comun al alianţei pentru alegerile din toamnă.

Copreşedinţi în fiecare judeţ

Statutul PNL-PDL, care prevede că PNL este continuatorul Partidului Demo­crat Liberal și al Partidul Național Liberal, iar culorile sale sunt alb, albastru și galben, a fost aprobat sâmbătă de dele­gații prezenți la Convenția Națională Extraordinară a democrat – liberalilor. Conform documentului, prevederile referi­toare la alegerile interne din partid privind organismele de conducere la toate nivelu­rile intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2017.
Structurile naționale de conducere tranzitorii sunt compuse din doi copre­ședinți, Biroul Politic Național, Colegiul Director Național, Consiliul Național. Trebuie spus că cei doi copreședinți sunt președinții fostului PDL și al fostului PNL. Biroul Politic Național va fi compus dintr-un număr egal de membri proveniți din cele două partide care fuzionează, conform protocolului de fuziune și anexelor la acesta.
Colegiul Director Național va cuprinde la rândul său Biroul Politic Național al PNL și Colegiul Director Național al PDL. Consiliul Național care va funcționa tranzitoriu va fi format din membrii de drept ai Colegiului Director Național PDL și membrii Delegației Permanente Naționale a PNL la care se adaugă un număr de reprezentanți ai filialelor teritoriale PNL până la concurența cu numărul necesar pentru reprezentarea paritară în acest organism. Statutul mai prevede că modalitatea de funcționare și modul de reprezentare la nivelul structurilor jude­țene și locale pentru perioada 1 ianuarie 2015-1 ianuarie 2017 se va stabili prin hotărârea Consiliului Național în prima ședință de după alegerile prezidențiale din 2014, conform unor criterii care să țină cont de ponderea celor două partide la nivel județean și local.