Noutăţi privind cazierul fiscal


Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţu­lui Vâlcea informează contri­buabilii că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628/02.09.2011, a fost publicată Ordonanţa Guver­nului României nr. 25 pentru modificarea art. 7 din Ordo­nanţa Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal.

În articolul de mai jos, prezentăm în sinteză noile prevederi normative care completează situaţiile în care datele înscrise în ca­zierul fiscal al contribua­bi­lilor pot fi scoase din evidenţă.

Potrivit noilor reglementări, datele înscrise în cazierul fiscal al contribuabililor pot fi scoase din evidenţă, atunci când:

1. faptele înscrise în cazierul fiscal sunt sancţionate drept contravenţii, cu excepţia celor care sunt sancţionate drept contravenţii la regimul produselor accizabile, şi nu au mai săvârşit fapte de natura celor prevăzute la art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal într-o perioadă de un an de la data rămânerii definitive a ultimului act prin care au fost sancţionate aceste fapte, cu condiţia achitării cuantumului amenzilor contravenţionale;

Atenţie! În situaţia în care cuantumul amenzilor nu a fost achitat în această perioadă, scoaterea din evidenţă se realizează la data achitării amenzilor sau după împlinirea unui termen de 5 ani de la data rămânerii definitive a ultimului act prin care au fost sancţionate aceste fapte, în situaţia în care cuantumul amenzilor nu a fost achitat.

2. faptele înscrise în cazierul fiscal sunt sancţionate drept contravenţii la regimul produselor accizabile şi nu au mai săvârşit fapte de natura celor prevăzute la art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal într-o perioadă de 5 ani de la data rămânerii definitive a ultimului act prin care au fost sancţionate aceste fapte;

3. au fost stinse creanţele fiscale datorate ca urmare a atragerii răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent. Data scoaterii din evidenţă este data stingerii creanţelor fiscale, însă nu mai devreme de un an de la data comunicării deciziei organului fiscal competent rămase definitivă în sistemul căilor administrative sau judiciare de atac;

De reţinut! În situaţia în care creanţele fiscale nu au fost stinse în termen de 5 ani de la comunicarea deciziei, scoaterea din evidenţă se realizează începând cu această dată.

4. contribuabilul declarat inactiv a fost reactivat. Data scoaterii din evidenţă este data reactivării contribuabilului în situaţia în care acesta a fost declarat inactiv pentru cazul în care nu-şi îndeplineşte, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege, sau data împlinirii unui termen de 3 luni de la data reactivării contribuabilului în situaţia în care acesta a fost declarat inactiv pentru sustragerea de la efectuarea inspecţiei fiscale prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia şi pentru situaţia în care organele fiscale au constatat că nu funcţionează la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat.

Important! În cazul în care în cazierul fiscal al contribuabilului există şi alte menţiuni cu privire la alte fapte, se şterg numai menţiunile care impun scoaterea din evidenţă.