
Noutăți privind Ajutoarele Naționale Tranzitorii
• ANT urmează să fie extins și pentru crescătorii de bovine care au exploatații nou înființate, potrivit unui proiect de lege publicat pe site-ul MADR
Din 2016, se acordă ANT fermierilor crescători de bovine și pentru exploatațiile nou înființate în perioada cuprinsă între data începerii depunerii cererii unice a anului anterior și ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice în anul în curs. Pentru a primi Ajutorul National Tranzitoriu aceștia trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulativ: dețin un efectiv minimum de 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data ultimei zile înainte de data începerii depunerii cererii unice pentru anul în curs înregistrate în RNE; la data solicitării ANT exploatația să fie înregistrată în RNE în care există cel puțin un animal identificat și înregistrat în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine și/sau suine.
Prin excepție de la regula de mai sus, pentru anul de cerere 2016, exploatațiile noi sunt cele înființate în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 și ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice în anul 2016. Începând cu anul de cerere 2016, ANT pentru schema prevăzută la art. 62 lit. a) se acordă fermierilor crescători de bovine, care îndeplinesc următoarele condiții: la data solicitării ANT, exploatația să fie înregistrată în RNE în care există cel puțin un animal identificat și înregistrat în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine și/sau suine; solicitantul să fi livrat și/sau vândut direct o cantitate de minimum trei tone de lapte în anul de cotă de referință corespunzător anului de intrare în schema de plată; solicitantul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2014- 2015.
Începând cu anul de cerere 2016, ANT pentru schema prevăzută la art. 62 lit. a) se acordă și fermierilor crescători de bovine, neînregistrați în sistemul de administrare a cotelor de lapte până la data de 1 aprilie 2015, care îndeplinesc următoarele condiții: la data solicitării ANT, exploatația să fie înregistrată în RNE în care există cel puțin un animal identificat și înregistrat în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine și/sau suine; solicitantul să fi livrat și/sau vândut direct o cantitate de minimum trei tone de lapte în perioada cuprinsă între data începerii depunerii cererii unice a anului anterior și ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice în anul în curs; să aibă încheiat un contract pe o perioadă de minimum șase luni, valabil la data depunerii cererii unice de plată, cu un cumpărător și cel puțin un document fiscal care să ateste livrarea a minimum trei tone de lapte sau, în cazul vânzărilor directe, să dețină carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol/dispoziție de încasare a valorii aferente laptelui comercializat/factură fiscală care să ateste vânzarea a minimum trei tone de lapte.
O alta modificare apare și în cadrul articolului 67, care va avea următorul cuprins: „Toți fermierii care solicită ANT trebuie să prezinte adeverință emisă de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, care atestă că efectivul de animale existent în exploatația cu cod ANSVSA, la data emiterii adeverinței, identificat și înregistrat în RNE, este cuprins în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor”, se arată în proiectul de lege.
Fermierii pot face dovada livrării laptelui, în cantitate de minim trei tone, prin unul din următoarele documente: copie de pe cel puțin un contract cu un cumpărător, valabil pe o perioada de minimum șase luni, însoțită de copii de pe cel puțin o factură fiscală sau de pe cel puțin o filă din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul care efectuează livrare de lapte;copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoana fizică ce efectuează vânzare directă a laptelui; copie de pe avizul de însoțire a mărfii și de pe dispoziția de încasare a valorii aferente laptelui comercializat pentru producătorul care efectuează vânzarea directă a laptelui prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridică; copie de pe factura fiscală/bonuri fiscale de vânzare directă a laptelui pentru PFA, II, IF și SC.
Documentul specific care însoțește cererea unică de plată este copia de pe pașaportul fiecărui animal pentru care se solicită ANT/copie de pe documentele care atestă ieșirile din efectiv, după caz, în cazul exploatațiilor înființate potrivit prevederilor art.651 și/sau pentru care nu s-a solicitat/beneficiat de primă în anii anteriori.
În cazul ANT se poate efectua și transferul unor părți ale exploatației, respectiv transferul exploatației cu cod ANSVSA. Dreptul la primă obținut în anii anteriori, pentru schema decuplată de producție, specia bovine, prevăzută la art.62 lit. b), poate fi cedat pe baza unei declarații notariale, cu condiția ca cesionarul să dețină o exploatație cu cod ANSVSA, la data solicitării, în care să existe cel puțin un animal identificat și înregistrat, în conformitate cu legislația sanitar-veterinară în vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine și/sau suine, potrivit actului normativ aflat în dezbatere publică pe site-ul MADR.