„Noul Cod Fiscal este un pas înapoi”


bani_numaratiNoul Cod Fiscal, intrat in vigoare la începutul anului, este considerat un pas înapoi de către contabilii din România, potrivit unui sondaj realizat de site-ul de specialitate www.contzilla.ro în rândul vizitatorilor site-ului.

Peste 44% dintre respondenţi consideră că noul Cod Fiscal este un pas înapoi, iar 39,5% consideră că această versiune a Codului Fiscal nu aduce nicio îmbunătăţire majoră. Doar 16,5% dintre contabili consideră că acest Cod Fiscal este un pas înainte. Sondajul de opinie în rândul contabililor s-a derulat în perioada 3-27 ianuarie, iar accesul a fost liber pentru toţi vizitatorii site-ului.

Creşterea accizelor la motorină, plata unor impo­zite majorate pentru firmele care nu reevalu­ează clădirile deţinute şi modificarea termenului de depunere a declaraţiilor sunt printre cele mai im­portante modificări aduse Codului Fiscal, regle­mentări care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2012. Firmele care nu şi-au reevaluat clădirile în ultimii trei ani vor plăti impozite majorate până la 20% din valoarea de inventar, iar procentajul urcă la 40% în cazul în care operaţiunea nu a fost efectuată în ultimii cinci ani. O altă modificare importantă pentru firme se referă la devansarea termenului de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit de la 25 aprilie la 25 martie inclusiv a anului următor.

Companiile vor avea posibilitatea să opteze între plata trimestrială sau anuală a impozitului pe profit, în ultimul caz fiind necesare plăţi anticipate în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent. Data plăţii este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata.  Pe partea impozitului pe venit s-a eliminat începând cu anul următor peri­oada de trei ani după care persoana fizică nerezi­dentă devenită rezidentă în România este supusă impozitării pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României.

Tot din acest an, contribuabilii care desfăşoară activitate de transport de persoane şi de bunuri în regim de taxi şi care în 2011 au fost impuşi în sistem real vor avea posibilitatea să opteze pentru deter­minarea venitului pe bază de normă de venit. Pentru a-şi exercita această opţiune, ei vor completa for­mularul 220 “Declaraţie privind venitul estimat” până la 31 ianuarie 2012.

O altă reglementare prevede introducerea pentru firmele cu cifră de afaceri de până la 100.000 euro a obligativităţii depunerii declaraţiei unice o dată la trei luni şi nu lunar.

De la 1 ianuarie şi până la jumătatea anului viitor, firmele care îşi plătesc datoriile către stat vor beneficia de reducerea la jumătate a penalităţilor. Începând cu 2012, băncile comerciale vor aplica standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) şi vor renunţa definitiv la standardul românesc de contabilitate (RAS). Diferenţa de provizioane care urmează să fie eliberată pe baza tratamentului diferit nu va fi impozitată dacă suma este introdusă în rezerve şi nu în profit.