MEMORIALUL ILIE ZUGRĂVESCU (1912-2002) (1)


• un nou proiect cultural realizat de Ateneul Meşterului Manole, cu sprijinul instituţiilor culturale, spirituale şi administrative ale judeţului

100 de ani de la naştere (26 septembrie 1912)

10 de ani de la trecerea în eternitate (24 martie 2002)

Zugravescu_ilieLa împlinirea unui veac de la naştere şi la un deceniu de la trecerea în eternitate a învăţătorului ILIE ZUGRĂVESCU, personalitate polivalentă şi dinamică a culturii vâlcene din a doua jumătate a secolului XX (animator cultural, dirijor, folclorist, rapsod popular, cân­tăreţ în strana bisericii), Ateneul Meşterul Manole organizează, în anul 2012, în parteneriat cu Centrul Ju­deţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradi­ţionale Vâlcea, Forumul Cultural al Râmnicului, Bi­blio­teca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Biblio­te­ca Municipală Drăgăşani, Asociaţia Cultul Eroilor Vâl­cea, Parohia Voiceşti, primăriile Creţeni, Voiceşti şi Pău­şeşti-Măglaşi, cu alte instituţii şi organizaţii cul­turale, programul MEMORIALUL ILIE ZUGRĂVESCU.

Întrucât Ilie Zugrăvescu a fost un dascăl şi un animator cultural de formaţie haretiană şi a activat în spirit haretian, MEMORIALUL se va integra programului CENTENARUL SPIRU HARET.

MEMORIALUL se va desfăşura în perioada 24 martie – 26 septembrie 2012, în Râmnicu-Vâlcea şi în localităţi legate de activitatea şi memoria celui comemorat.

Programul MEMORIALULUI va avea patru componente: manifestări religioase şi culturale; producţii editoriale şi discografice; premii; demersuri de eternizare a numelui celui comemorat.

1. MANIFESTĂRI

1.1. Slujbă de pomenire la Biserica din Mreneşti-Creţeni, în cimitirul căreia este înmormântat Ilie Zugrăvescu.

1.2. Evocări în localităţile legate de activitatea şi memoria celui comemorat: Creţeni (localitatea natală); Voiceşti (comuna în care şi-a desfăşurat o mare parte din activitatea didactică şi culturală şi unde se află MEMORIALUL ILIE ZUGRĂVESCU, prin grija Parohiei Voiceşti); Păuşeşti Măglaşi (localitate în care şi-a des­făşurat ultimii ani de viaţă şi a cărei primărie i-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare); Drăgăşani (localitatea în care Ilie Zugrăvescu a evoluat frecvent ca dirijor şi interpret); la Călimăneşti (unde a evoluat, de multe ori, pe scena Festivalului de folclor „Cântecele Oltului”).

1.3. Serbare în cadrul ciclului „SERBĂRILE ZUGRĂVESCU ”, care se desfăşoară anual, de Sf. Ilie, la Casa parohială Voiceşti – MEMORIALUL ILIE ZUGRĂVESCU, în organizarea Ateneului Meşterul Manole şi a Bisericii Voiceşti (20 iulie).

1.4. Manifestarea comemorativă propriu-zisă, programată la Râmnicu-Vâlcea, în ultima săptămână din septembrie (în jurul datei de 26 septembrie, ziua de naştere a celui comemorat), cuprinzând două mani­festări:

1.4.1. Un simpozion dedicat folcloristului Ilie Zugrăvescu – găzduit de Biblioteca de Etnologie „Mihai Pop” şi organizat cu sprijinul CJCPCT Vâlcea şi al BJ „Antim Ivireanul” Vâlcea.

1.4.2. Un concert de muzică populară dedicat rap­so­dului popular Ilie Zugrăvescu, susţinut de Orchestra profesionistă „Rapsodia Vâlceană” şi organizat cu sprijinul CJCPCT Vâlcea. În program, alături de soliştii orchestrei, interpreţi de folclor din Vâlcea.

În acest context, se vor acorda premiile „ILIE ZUGRĂVESCU” şi se vor comunica rezultatele demersurilor întreprinse pentru eternizarea numelui celui comemorat (vezi detalii mai jos).
CONTINUARE…