Mare atenție: Dispare un accesoriu banal folosit la cumpărături!


Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Guvernului au anunțat aprobarea unui proiect de lege privind adoptarea de măsuri suplimentare referitoare la reducerea deșeurilor de ambalaje. Concret, pungile de transport din plastic subțire (sub 50 de microni) și foarte subțire (sub 15 microni) cu mâner vor fi interzise atât la introducerea pe piața națională, cât și la comercializare.

De când nu vom mai avea voie să folosim banalele pungi din plastic la cumpărături?

„Astfel, începând cu data de 1 iulie 2018, se interzice introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner, iar de la 1 ianuarie 2019 – se interzice comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner. Interdicția vizează exclusiv pungile de transport din plastic cu mâner, nu și cele fără mâner. (…) De asemenea, proiectul de act normativ stipulează că, începând cu data de 27 mai 2018, Ministerul Mediului raportează cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subțire atunci când furnizează către Comisia Europeană date privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje”, se arată în prima parte a materialului de presă la care am făcut referire.
„Precizăm că, și în România, nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri, care conduc la poluarea mediului și agravează problema deșeurilor abandonate inclusiv în corpurile de apă, amenințând biodiversitatea ecosistemelor acvatice”, se mai arată în același comunicat.

Cum vor fi implementate măsurile?

Potrivit proiectului de lege, autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, prin unitățile subordonate, precum și autoritățile executive ale unităților administrativ-teritoriale promovează campanii de informare și educare a publicului și a operatorilor economici privind:
• sistemele de returnare, colectare și valorificare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje care le sunt disponibile;
• contribuția lor la refolosirea, valorificarea și reciclarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje;
• sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe piață;
• elementele corespunzătoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje;
• impactul dăunător asupra mediului al consumului excesiv de pungi de transport din plastic subțire.