„Majorarea salariului minim pe economie e o jignire”


• liderul UST Cartel ALFA consideră că ideea guvernanţilor nu aduce mai mult de 2-3 lei în buzunarul bugetarilor

Începând cu data de 1 ianuarie 2012, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2012 reprezentând 4,13 lei/oră, aşa prevede textul unui proiect de act normativ.

Potrivit sindicatelor, numărul angajaţilor ale căror salarii se majorează astfel ar fi de circa 800.000 de persoane, ceea ce ar putea avea un efect major asupra bugetului 2012 şi nu numai. Printre sceptici se înscrie şi Aurel Popescu pentru care această iniţiativă este numai o „gogoriţă”: „Nu mai ştiu ce să scornească înainte de alegeri. Am citit şi eu prin presă că majorarea salariilor minime nu va mări și grilele de salarizare prevăzute de Legea salarizării unitare în sectorul bugetar, pentru că deputații coaliției de guvernare au trecut, luna aceasta, prin Parlament o lege de aprobare a Ordonanței de Guvern 80/2010, la care parlamentarii puterii au adăugat o serie de amendamente care prevăd înghețarea salariilor în sectorul bugetar în anul 2012. În ceea ce priveşte bugetul de stat, Guvernul va plăti în 2012 30,5 milioane de lei, din care 28,5 milioane reprezintă majorarea tuturor salariilor sub 700 de lei, iar restul de 2 milioane sunt creşteri aferente indemnizaţiilor de merit, aproximativ 1.620 de persoane vor primi indemnizaţia majorată.”

Popescu adaugă că majorarea salariului minim pe economie cu 30 de lei va obliga firmele să crească salariile sub 700 de lei la acest nivel, iar pe cele care oferă salarii mai mari fără forme legale, le va obliga să scoată din economia gri cei 30 de lei. Prin această prismă, statul plănuiește să-și acopere cheltuielile cu majorarea salariilor personalului său prin colectarea contribuțiilor suplimentare atât de la angajați cât și de la angajatori, din sectorul public și mai ales din cel privat: „E o gogoriţă în toată regula. Faceţi-mă şi dumneavoastră un calcul şi veţi vedea cu cât rămân bugetarii în mână după o astfel de… majorare! După ce dai toate impozitele, taxele, birurile şi contribuţiilor jos, cu ce rămâi? Vă spun eu: maxim 2-3 lei! Atât valorează bugetarul român pentru acest Guvern! Nici măcar pomană electorală nu se mai poate numi această idioţenie, este o insultă pe faţă adusă inteligenţei noastre…”