Linie telefonică pentru abuzurile din piaţa muncii din Spania
Românii vor avea la dispoziţie o linie telefonică verde pentru a semnala abuzurile legate de aplicarea restricţiilor din piaţa muncii din Spania, dar şi pentru a primi lămuriri, a declarat, la Madrid, ministrul român al muncii, Sebastian Lăzăroiu (foto), la finalul întrevederii cu omologul său spaniol, Valeriano Gomez, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, transmis Agerpres.
‘Am încercat să ne asigurăm că măsurile sunt foarte clare, atât pentru români, cât mai ales pentru funcţionarii care aplică această decizie. Am decis să înfiinţăm un grup de lucru care să urmărească aplicarea acestei decizii, astfel încât să nu fie abuzuri. Vom introduce o linie verde la care românii să poată semnala neclarităţile’, a afirmat ministrul român, referindu-se la decizia Spaniei de introducere a permisului de muncă pentru lucrătorii români.
El a arătat că românii din Spania reprezintă o comunitate foarte bine integrată, sunt implicaţi în viaţa comunităţii şi mulţi au drept de vot. Omologul spaniol a subliniat, la rândul său, că măsura nu îi afectează pe românii care lucrează deja în Spania şi nici pe cei care sunt în şomaj în această ţară.
‘Nu a fost uşor de luat decizia, de vreme ce s-a trecut de la 200.000 la 860.000 de români, iar românii sunt primul grup extranaţional care cotizează la sistemul de asigurări sociale – 300.000 de oameni. Vom analiza la finalul fiecărui an această decizie şi sperăm să fie cât mai puţin timp în vigoare. Trebuie să aşteptăm să se refacă economia. Chiar dacă am fost criticat de sindicatele spaniole, nu le împărtăşim criticile: 30% dintre românii din Spania sunt şomeri. Nu este o măsură discriminatorie. Este o măsură tranzitorie după trei ani de criză‘, a afirmat Valeriano Gomez.
În aceeaşi zi, ministrul muncii s-a întâlnit şi cu reprezentanţii comunităţii de români din Madrid, care i-au cerut să li se explice clar cine este afectat, cine nu şi în ce constă introducerea moratoriului de către Spania. Sebastian Lăzăroiu a transmis comunităţii de români că Spania are nevoie de românii care muncesc acolo şi că sub nicio formă măsurile anunţate nu sunt atât de grave pe cât au fost interpretate. Ministrul muncii a precizat încă o dată că măsurile nu-i vor afecta pe cei care muncesc deja acolo. Ministrul muncii i-a comunicat omologului său că înţelege situaţia statului spaniol, având în vedere şomajul ridicat, se arată în comunicatul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).
Potrivit ministrului dezvoltării şi purtător de cuvânt al guvernului spaniol, Jose Blanco, restricţiile au un caracter temporar şi vizează corelarea fluxului intrărilor de români cu necesităţile pieţei muncii din Spania pentru ‘a evita ca aceste persoane că ajungă în economia subterană şi să fie victime ale abuzurilor şi exploatării în muncă’.
În prezent, Comisia Europeană analizează solicitarea Spaniei cu privire la reintroducerea unor restricţii asupra liberei circulaţii pentru lucrătorii români.
La 1 ianuarie 2011, în Spania se aflau 864.278 de români (15% din totalul străinilor), cu peste 33.000 mai mulţi faţă de aceeaşi dată a anului trecut.