„Legile din domeniul silvic trebuie elaborate cu mai multă înțelepciune”


mihailescu_gheorghe• declară Gheorghe Mihăilescu, noul director Romsilva Vâlcea

Romsilva Vâlcea are, începând de marți, 18 septem­brie, un nou director, în persoana inspectorului silvic Gheor­ghe Mihăilescu. O nouă conducere, în mare, noi idei de abor­dare a politicii din domeniu. Despre directorul Gheor­­ghe Mihăilescu vă putem spune că face parte din sistem, este inspector silvic absolvind Facultatea de Silvicultură din Brașov în 1990 și activând, timp de 16 ani, în cadrul Direc­ției Silvice Vâlcea. Așadar, omul cunoaște activitatea unității vâlcene, mai ales că a muncit cam pe toate domeniile, de la Vânătoare, cadastru forestier, până la Paza pădurii.

– Domnule director Mihăilescu, după 16 ani de stat în câmpul silvic, la stat, ați decis, în 2005, să vă îndreptați pașii către mediul privat, dar tot în domeniu…Cum ați trăit schimbarea?

Făcând o comparație, pot spune că, în mediul privat, muncești mai mult, iar în cei șapte ani de activitate nu am avut o sâmbătă liberă. Mai pot spune că, în mediul privat, nu ești încorsetat de o serie de legi. Aici, există un ansamblu de norme care de multe ori se contrazic. Trebuie să iei o decizie, de multe ori e greu și se ajunge, uneori, la un blocaj. Cred că este nevoie ca aceste legi să fie mai înțelept elaborate.

– Așa cum am mai precizat, conducere nouă, idei noi. Ce abordare veți avea în ceea ce privește activitatea din domeniu?

Cunosc Direcția Silvică de 16 ani, iar viziunea mea se întinde pe două paliere: administrarea eficientă a proprietății statului și o abordare mai deschisă față de proprietarii particulari ai terenurilor. Avem mulți proprietari particulari care  dețin terenuri mici ca suprafață, iar legea îi obligă să încheie contracte de prestări servicii cu noi…Nu o fac, însă, din lipsa banilor. Trebuie umblat și la lege. Oamenii dețin proprietăți, sunt obligați să încheie contracte de pază pentru bunurile lor, dar nu pot beneficia de ele. De exemplu, deși încheie contracte cu noi, au obligația de a avea grijă de terenuri, nu pot tăia vreun copac, iar în cazul celor marcați e greu…nu se face așa, cu una cu două.

– Ca și director, deși sunteți pus de puțin timp, bă­nu­iesc că aveți un plan. Care ar fi prima măsură luată?

O mai mare atenție asupra percepției publice, asupra mun­cii colegilor și interpretarea corectă a ceea ce fac ei. Sco­pul nostru îl reprezintă păstrarea pădurii. Acesta este țe­lul angajaților noștri, dar nu toată lumea înțelege acest lucru.

– Cum stăm, domnule director, la capitolul împăduriri?

Tot ce avem la stat nu rămâne neîmpădurit. Problema e cum să-i convingem pe cei care au terenuri fără utilizare agricolă, să le împădurească.

– De multe ori ni s-a vorbit de împădurire, dar nu a existat o transparență din acest punct de vedere. Nu credeți că ar fi mai bine ca, atunci când e sezonul și se trece la plantarea arborilor, să participe și mass-media?

Regia Națională a Pădurilor are așa ceva în plan. Se vrea participarea elevilor și a altor persoane, în primăvară, la împădurirea terenurilor. Totodată, va exista transparență și-n faza anterioară a împăduririi, adică pregătirea puieților, cum sunt ei crescuți. Tot legat de acest capitol, vă pot spune că, în județ, avem suprafețe mici de împădurit, circa 100 – 120 ha. Multe din suprafețe au intrat în domeniul privat.

– Ca un ultim cuvânt, care sunt cele mai stringente probleme în domeniu, la nivel de județ?

Există vulnerabilitate în cazul proprietarilor de pământ plecați din zonă, județ, țară, iar când lipsesc, sunt adevărate probleme. O altă problemă este aceea a incendiilor de pădure, ca urmare a secetei prelungite. Vulnerabilitate întâlnim și-n cazul procesului de restituire a proprietăților. Încă nu știe omul ce are, unde și cât. Toate aceste lucruri trebuie abordate cu inteligență.

Vă mulțumesc!