La Târgul de Izvorul Tămăduirii, Maria Buză a fost propusă „Cetăţean de onoare” al oraşului Horezu


Vineri, 25 aprilie 2014, în Lunca Romanilor din oraşul Horezu, a avut loc cea de-a X-a ediţie de la reluare, a Târgului Popular de „Izvorul Tămăduirii”, târg reintrat în tradiţia locală din această parte a judeţului. Organizatorii, Consiliul local şi Primăria oraşului Horezu, Asociaţia „Depresiunea Horezu” şi Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu”, au pregătit şi în acest an un program atractiv la care au participat peste 1500 de locuitori din Horezu şi localităţile învecinate, meşteri populari, turişti, reprezentanţi ai presei şi ai unor instituţii judeţene.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa senatorului Remus Daniel Niţu şi a deputatului Cristian Buican, a politicienilor Victor Giosan, Dumitru Tărăşenie şi Ştefan Prală, care, în cuvântul lor, au apreciat eforturile administraţiei publice locale pentru păstrarea tradiţiilor şi cuprinderea în programul acestora a noi manifestări atractive pentru locuitorii oraşului şi turişti.
Programul evenimentului a început cu o slujbă de sfinţire a apei (agheasma mică) săvârşită de un sobor de preoţi din parohiile oraşului la locul de desfăşurare a târgului, apa fiind împărţită participanţilor la eveniment. Ca şi la ediţia de anul trecut, de un interes aparte s-a bucurat concursul de prezentare a animalelor. De anul trecut, Primăria oraşului Horezu a introdus în program un astfel de concurs, crescătorii de animale câştigători fiind recompensaţi cu diplome şi premii în bani. Juriul compus din reprezentanţi ai presei vâlcene, a acordat următoarele premii: ovine – Lăzărescu Constantin şi Asociaţia crescătorilor de animale „Horezeanca”, caprine – Racolţa Gheorghe, bovine – Miculete Mihăiţă, păsări de curte – Bogorodea Teodor, iepuri de casă – Gînju Emil, câini de pază – Lăzărescu Nicolae. Toţi participanţii la concurs au primit diplome de participare şi recompense băneşti, în acest fel încurajându-i să participe şi la ediţiile viitoare.
Programul pregătit de organizatori a continuat cu un amplu spectacol artistic la care şi-au dat concursul ansambluri de dansuri populare şi grupuri vocale din zonă şi din alte judeţe. Ne-au încântat cu talentul şi măiestria lor formaţiile artistice: „Fetele de pe Luncavăţ” de la Casa de cultură Horezu, „Pomul vieţii” de la Casa de cultură Balş, judeţul Olt, „Steluţe brâncovene” de la Clubul copiilor Horezu,  „Moştenitorii” din comuna Pietrari şi „Nedeiţa” din comuna Polovragi, judeţul Gorj. Pe tot timpul zilei, în Lunca Romanilor, au răsunat cântecele populare autentice interpretate de Dumitru Miuţă şi Ansamblul pe care l-a creat şi îl conduce „La fântâna lui Miuţă”, Dumitru Margine, Ion Lupu, Ilie Dură şi invitaţii săi, Taraful Tiţoiu şi alţii. Un moment de mare emoţie şi mult apreciat de public, l-a constituit prezenţa, pentru prima dată pe o scenă la Horezu, a cunoscutei şi îndrăgitei actriţe, Maria Buză, fiică a satului Romanii de jos, care, împreună cu soţul său, violonistul, George Pătraşcu, au încântat publicul cu un recital de excepţie. În mijlocul publicului, desculţă, „să simt acest pământ sub picioare”, după cum a spus, cu dezinvoltura-i cunoscută, s-a prins în horă alături de săteni, i-a îmbrăţişat, a cântat împreună cu ei, ca un om de-al nostru, din popor.
La finalul recitalului, primarul, Ilie Fârtat, în aplauzele şi accepţiunea publicului prezent, a propus ca, actriţa, Maria Buză, să fie numită „ambasadorul oraşului Horezu la Bucureşti”, iar cu ocazia Zilelor oraşului Horezu din septembrie, prin hotărâre a Consiliului local să primească titlul de „Cetăţean de onoare” al localităţii noastre. Aceasta a acceptat cu plăcere şi cu hotărârea de a promova valorile culturale şi tradiţiile acestor locuri, oriunde s-ar afla.  La încheierea festivităţilor, primarul Ilie Fârtat a declarat: „Păstrarea tradiţiilor conduce la o promovare intensă a turismului în zona depresionară Horezu, atragerea unui număr din ce în ce mai mare de turişti. Mulţumesc tuturor participanţilor la această ediţie a târgului: meşteri populari, formaţii artistice, interpreţi, colaboratori, publicului vizitator, care, împreună cu noi, au contribuit la reuşita manifestării. Fiind un târg popular, în ediţiile viitoare, cu sprijinul Grupului de Acţiune Locală (GAL), vom extinde concursurile de prezentare a animalelor cu participarea crescătorilor din toată micro-regiunea Horezu, stimulând, astfel, spiritul de competiţie în rândul agricultorilor. Noua Strategie de dezvoltare economică şi socială a oraşului Horezu pe perioada 2014 – 2020, cuprinde obiective, programe şi măsuri în această direcţie, şi sunt încrezător că, în anii următori, prin dezvoltarea continuă a unor astfel de evenimente, ne vom face din ce în ce mai cunoscuţi la nivel naţional”. 
*** foto „horezu, horezu1, horezu2 şi horezu3” în 29 aprilie