ITM VÂLCEA A ANUNȚAT CE NEREGULI A DESCOPERIT în controalele efectuate la întreprinderile mici (10 – 49 lucrători)


Prevenirea riscurilor și promovarea unor condiții mai sigure și mai sănătoase la locul de muncă sunt esențiale nu numai pentru a îmbunătăți calitatea locurilor de muncă și a condițiilor de lucru, ci și pentru promovarea competitivității. Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) angajează majoritatea lucrătorilor din Uniunea Europeană și se confruntă adesea cu obstacole mai mari în ceea ce privește asigurarea sănătății și securității în muncă.
„Luând în considerare faptul că o mai bună implementare a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă determină îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi reducerea numărului de accidente de muncă şi boli profesionale, Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, are ca prioritate ridicarea nivelului de respectare a cerinţelor legale în toate întreprinderile, cu focalizare pe întreprinderile mici în cadrul acestei acţiuni de monitorizare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspecția Muncii.

Amenzile aplicate de inspectorii muncii vâlceni au depășit valoarea de 80.000 de lei

Având în vedere specificitatea întreprinderilor mici care se confruntă adesea cu resurse limitate, cu riscuri profesionale care nu sunt cunoscute/ evaluate, care nu aplică măsuri adecvate de prevenire şi protecţie, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea ne-au anunțat că au desfășurat, în perioada februarie 2022 – decembrie 2022, acţiuni de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mici din județ (au fost vizate întreprinderile cu 10-49 lucrători).
„În urma acestei acțiuni, au fost efectuate controale la un număr de 83 unități economice. Au fost constatate un număr de 234 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate. Au fost aplicate 234 sancțiuni contravenționale, din care 223 avertismente și 11 amenzi în valoare de 80.000 lei”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Viorel Din, inspector șef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea.
Sursă foto: Arhivă