
Încă o schemă de ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat mediul de afaceri că se pot depune cereri pentru finanţare în baza Hotărârii de Guvern pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor noi, care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă. Conform unui comunicat al instituției, obiectivul schemei de ajutor de stat este dezvoltarea regională prin realizarea de investiţii care determină crearea a minimum 100 de locuri de muncă şi încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni şi redresarea economiei româneşti. În cadrul schemei sunt finanţate cheltuielile salariale înregistrate pe o perioadă de doi ani consecutivi, ca urmare a creării de noi locuri de muncă. Se acordă sume sub formă de granturi, de la bugetul de stat, pentru cheltuieli eligibile de natura costurilor salariale. În anul 2020, pentru ambele scheme de ajutor de stat administrare de MFP (instituite în baza HG nr. 332/2014 şi HG nr. 807/2014) a fost alocat un buget de 1,5 miliarde lei.
În luna august, prin Hotărârea de Guvern nr. 598/2020 a fost revizuită această schemă, pentru creşterea accesibilităţii companiilor la finanţarea investiţiilor cu ajutor de stat. Principalele modificări prevăd prelungirea până în anul 2023 a perioadei în care se pot emite acorduri pentru finanţare, prelungirea până în anul 2028 a perioadei în care se poate efectua plata ajutorului de stat, eliminarea condiţiei privind angajarea de lucrători defavorizaţi, introducerea posibilităţii demarării proiectului de investiţii după depunerea cererii pentru finanţare, eliminarea obligativităţii operatorului economic de a nu înregistra debite restanţe la bugetul general consolidat al statului la momentul depunerii cererii de acord pentru finanţare, această obligaţie rămânând valabilă la momentul plăţii ajutorului de stat, eliminarea evaluării cererilor de acord pentru finanţare în două etape în vederea simplificării procedurii de evaluare.
De asemenea, mai sunt avute în vedere stabilirea unui termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanţare pentru asigurarea surselor de finanţare şi demonstrarea situaţiei juridice a locaţiei, flexibilizarea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească întreprinderile în activitate, respectiv eliminarea condiţiei privind rentabilitatea cifrei de afaceri, posibilitatea modificării locaţiei/locaţiilor, precum şi a locurilor de muncă aferente acestora în aceeaşi regiune şi flexibilizarea procedurii de plată a ajutorului de stat, prin eliminarea condiţiilor referitoare la numărul maxim de cereri care se pot depune într-un an calendaristic.
• Sursă text: Agerpres