
Încă o săptămână pentru subvențiile la zootehnie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Vâlcea informează că, în perioada 18 martie – 8 aprilie 2016, se acordă subvenţii fermierilor din sectorul zootehnic, conform Hotărârii de Guvern nr. 160 din 16 martie 2016, pentru distribuirea sumei stabilite în anexa la Regulamentul delegat (UE) 2015/1.853 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare excepţionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creşterii animalelor, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 202 din 18 martie 2016.
„Suma prevăzută pentru România în anexa la Regulamentul menţionat anterior este echivalentul în lei a 11.145.958 euro, calculat la rata de schimb din data de 17 octombrie 2015. Sprijinul financiar este destinat fermierilor din sectorul laptelui şi produselor lactate şi cel al cărnii de porc şi se asigură din Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2016. Suma de 11.145.958 euro se distribuie după cum urmează:echivalentul în lei a 8.773.154 euro pentru sectorul laptelui şi produselor lactate; echivalentul în lei a 2.372.804 euro pentru sectorul de creştere a porcinelor.
I. În sectorul laptelui şi produselor lactate, ajutorul se acordă producătorilor de lapte care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt înscrişi în sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A., prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014 – 2015, şi deţin cotă de livrări la data de 31 martie 2015; sunt în activitate, fapt dovedit prin existenţa unui contract încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim-cumpărător, şi deţin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului; producţia de lapte livrată pe beneficiar este de minimum 5 tone de lapte în anul de cotă 2014 – 2015. Suma cuvenită fiecărui producător, în cazul ajutorului financiar în sectorul laptelui şi produselor lactate, se calculează de către A.P.I.A. conform cantităţii de lapte livrate în anul de cotă 2014 – 2015, astfel: 240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 de tone inclusiv; 12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 de tone şi până la 200 de tone inclusiv; 2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 de tone.
II. În sectorul de creştere a porcinelor, ajutorul se distribuie crescătorilor de porcine după cum urmează: echivalentul în lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de creştere şi îngrăşare din exploataţii; echivalentul în lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproducţie din exploataţii. Ajutorul financiar prevăzut la punctul a) se acordă crescătorilor de porcine care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: deţin exploataţii autorizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru creşterea şi îngrăşarea porcinelor, înregistrate în RNE; au livrat direct sau prin terţi şi au clasificat porci în abatoare autorizate, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015.
Ajutorul financiar prevăzut la punctul b) se acordă crescătorilor de porcine care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: deţin exploataţii autorizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru reproducţie, înregistrate în RNE; au livrat şi/sau au transferat scroafe şi/sau scrofiţe de reproducţie în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015. Suma cuvenită fiecărui producător agricol, în cazul ajutorului financiar care se acordă crescătorilor de porcine, se calculează de către A.P.I.A. astfel:se împarte suma prevăzută la punctul a) la efectivul de porci livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 mii de capete pe beneficiar; se împarte suma prevăzută la punctul b) la efectivul mediu de scroafe şi/sau la efectivul de scrofiţe de reproducţie, livrate şi/sau transferate, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015. Pentru obţinerea ajutoarelor financiare prevăzute mai sus, producătorii agricoli depun cererea la centrul judeţean al A.P.I.A., respectiv al municipiului Bucureşti, însoţită de documente specifice, până la data de 8 aprilie 2016.
Documentele specifice care însoţesc cererea pentru acordarea ajutorului financiar sunt următoarele: copia contractului încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim-cumpărător; cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului; documente care atestă transferurile prevăzute la art. 4, în cazul în care nu au fost depuse la A.P.I.A; copii de pe avizele de însoţire şi rapoartele de clasificare care să ateste sacrificarea în abatoare autorizate proprii, copii de pe facturile şi rapoartele de clasificare, care să ateste livrarea directă sau prin terţi şi clasificarea porcilor în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015; copii de pe facturile de livrare a scrofiţelor de reproducţie, de pe avizele de însoţire a scrofiţelor de reproducţie de la o fermă la alta a aceluiaşi crescător, de pe actul de mutaţie a scrofiţelor de reproducţie la categoria scroafe; documentul de mişcare lunară şi cumulată a efectivelor de scroafe, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015; fişa urmăririi activităţii la porcine, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015.
Plăţile urmează a se efectua până la data de 30 iunie 2016, potrivit art. 2 din Regulament. A.P.I.A. elaborează modelul cererii de solicitare a ajutoarelor financiare excepţionale, procedurile detaliate de verificare a cererilor şi a condiţiilor de eligibilitate, care se aprobă prin decizie a directorului general al A.P.I.A. Modelul cererii se elaborează în termen de maximum 3 zile de la publicarea prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi, împreună cu condiţiile de eligibilitate, este adus la cunoştinţa beneficiarilor prin afişare la sediile A.P.I.A. şi pe site-ul oficial al instituţiei.
A.P.I.A. pune la dispoziţia solicitanţilor, prin centrele locale, formularele de cereri, care se completează, se depun, se înregistrează, se verifică şi se centralizează la centrele judeţene conform procedurilor interne”, sună comunicatul oficial de presă al Agenției conduse de către directorul Adrian Pintea.