În urmă cu trei ani, băteau recordul. Acum… Bujoreni și Racovița nu mai sunt cap de listă la handicapați


Nu de puține ori, județul Vâlcea a fost dat ca exemplu negativ privind numărul mare de persoane ce benefi­ciază de indemnizații de handicap, dar, atenție, „handicap închipuit”. În urmă cu trei ani, în anumite localități, numărul era dublu față de cel din prezent, reducându-se după un scandal mediatic și, implicit, a unor anchete sociale. În alte localități, numărul a rămas același și aici, trebuie să recunosc, că sunt sur­prin­să, mai ales că este vorba de aceleași persoane. Bujoreni a fost cap de listă la capi­tolul handicapați cu indemnizații, în perioada 2011-2012. S-a vorbit mult atunci de co­mu­nitățile rrome care primeau ajutoare de handicap și ajutoare sociale, deși locuiau în vile și conduceau mașini de lux. Care-i situația acum? „Numărul celor ce primesc in­dem­nizații de handicap nu s-a schimbat. E același și sunt aceleași persoane. Avem 22 încadrate la indemnizații de handicap și 18 cu carte de muncă. Sunt aceiași pentru că, în urma anchetelor făcute de angajații Protecției Copilului din București și Vâlcea, s-a constatat că totul este în ordine. Ce a fost acum trei ani e o eroare; unii din presă și nu numai au avut rele intenții. Nimic n-a fost, însă, adevărat”, a declarat, pentru zia­rul nos­tru, Alexandru Roșu (foto), primar comuna Bujoreni. Noi încă avem semne de întrebare….

 

Racovița: din 26 au rămas 17

 

Nici localitatea păstorită de Sonia Iliescu nu a scăpat de scandal, în urmă cu trei ani de zile. Și-n Racovița au fost minori care primeau indemnizații de handicap fără a avea, însă, vreo dizabilitate. Și, culmea este că, atunci când s-a constatat că au încasat banii aiurea, statul nu le-a solicitat, în niciun fel, înapoierea banilor luați necuvenit. Cel mai elocvent exemplu este cel al unui tânăr de 16 ani, încadrat la handicap grad 1, care a primit 290 de milioane lei vechi. Comisia socială a constatat că nu merita acei bani, doar vedea, dar minorul n-a fost somat în nici un fel să returneze sumele luate în mod abuziv. „S-a redus numărul persoanelor ce primesc ajutoare de handicap. Am avut, acum trei ani, 26 de persoane, și am ajuns la 16. Punem 17 pentru că s-a mai ivit un caz. Toate sunt verificate și nu sunt dubii că ar lua banii aiurea”, a declarat, pentru ziarul nostru, alesul local din Racovița, Sonia Iliescu.

Deși s-a redus numărul persoanelor cu indemnizații de handicap, România rămâne țara cu un număr fabulos de „pacienți” cu dizabilități, închipuiți sau nu.