Flăcările au făcut prăpăd zilele trecute în județ


Un alt incendiu s-a declanşat în Horezu, sat Urşani, tot pe 15 aprilie, la ora 20.30, pompierii militari din cadrul ISU „General Magheru” fiind solicitaţi în sprijin de membrii SVSU Horezu. Flăcările s-au declanşat la locuinţa unui cetățean din Horezu, sat Urşani, iar până la stingerea in­cendiului, au ars: structura din lemn a locuinţei, pe o suprafaţă de aproxi­mativ 72 mp., structura din lemn a acoperişului cu învelitoare din plăci de azbociment şi o anexă gospodărească în suprafaţă de 4 mp. În urma incendiului, proprietarul a suferit arsuri superficiale la nivelul membrelor superioare fiind transportat la spitalul Horezu pentru îngrijiri medicale. După aproximativ o oră şi jumătate de la sosirea pompierilor la locul intervenţiei, incendiul a fost stins, înainte ca flăcările să se propage şi la alte locuinţe din apropiere. Cercetările preliminarii arată că incendiul s-ar fi declanşat după ce proprietarul ar fi verificat funcţionarea unei butelii de aragaz cu ajutorul unei lumânări aprinse, scăpările de gaz metan ducând la producerea unei explozii în interiorul locuinţei urmată de incendiu.
Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, pompierii recomandă respectarea următoarelor măsuri: dacă sesizaţi scăpări ale instalaţiei de gaze aerisiţi locuinţa, evitând utilizarea surselor de foc şi a instalaţiei electrice. Anunţaţi evenimentul, cât mai repede posibil, din afara spaţiului afectat la numărul de urgenţă al operatorului local de gaze naturale; aprinderea focului în sobe se face respectând principiul „gaz pe flacără”. întâi se aprinde flacăra, apoi de deschide robinetul de gaze; se interzice: dormitul în încăperi unde se simte miros de gaze; utilizarea instalaţiilor de gaze naturale cu defecţiuni sau improvizaţii; buteliile se folosesc numai în poziţie verticală; se interzice folosirea lor înclinate, culcate sau răsturnate. În cazul buteliilor: pentru montarea buteliei la consumator (soba de ara­gaz) se folosesc racorduri flexibile sau furtunuri de presiune din cauciuc standardizate, nedeformate şi fără fisuri; se interzice utilizarea furtunului de racordare neomologat pentru gaze, fixat necorespunzător, uzat, în stare defectă sau cu lungime mai mare de 1,00 m; buteliile nu se păs­trează şi nu se folosesc în apropierea surselor de căldură ori sub acţiunea directă a razelor solare; aprinderea focului se face respectând principiul „gaz pe flacără”. întâi se aprinde flacăra, apoi de deschide robinetul de gaze; verificarea etanşeităţii sistemului butelie – regulator – furtun (racord) – consumator se face numai cu emulsie de săpun (apă şi săpun).
Pompierii militari din cadrul ISU „General Magheru” Vâlcea au fost solicitaţi, în data de 15 aprilie, la ora 21.00, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată pe o pajişte în localitatea Mălaia, pe proprietatea mai multor cetăţeni din localitate. Pentru stingerea incendiului, s-a intervenit cu mijloace de primă intervenţie (mături din nuiele, sticle cu apă, pliciuri şi lopeţi), pompierii acţionând până la lăsarea întunericului. Pe parcursul nopţii, incendiul a fost lăsat sub supraveghere, acţiunea fiind reluată în această dimineaţă. În acest moment se acţionează pentru stingerea incendiului cu ajutorul a opt subofiţeri, un ofiţer şi membrii SVSU din localitate. Până ieri, la ora prânzului, a fost mistuită vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ 2000 de mp., în imediata apropiere aflându-se pădure de conifere. Pentru evitarea unor situaţii asemănătoare, trebuie respectate următoarele reguli: nu aprindeţi focul în aer liber în locuri cu pericol de incendiu şi în condiţii meteorologice cu intensificări ale vântului; respectaţi următoarele distanţe de siguranţă: minim 40 m faţă de locuri cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi, etc.; cel puţin10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile etc. şi peste 50 de m faţă de pădure; asiguraţi la locul arderii mijloace şi materiale pentru o eventuală stingere a incendiului (butoi cu apă, stingător, lopeţi, mături din nuiele); supravegheaţi perma­nent arderea, iar la sosirea nopţii stingeţi focul şi verificaţi cu atenţie zona; educaţi şi supravegheaţi cu atenţie copiii pentru a nu se juca cu focul; în situaţia izbucnirii unui incendiu, anunţă imediat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitatea dumneavoastră şi la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.