Fiţi îngăduitori cu săracii satelor


Ion-Calea2Astăzi, 15 iulie a.c., a ajuns la scadenţă termenul pentru intrarea în vigoare a Legii nr. 260/2008, republicată în 2011, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Potrivit prevederilor acestei legi, proprietarii care nu-şi asigură locuinţele riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între un milion şi 5 milioane lei vechi, sancţiunea rămânând la latitudinea primarilor.

Din datele statistice rezultă că în judeţul Vâlcea au încheiat poliţe de asigurare obligatorie doar 7% din totalul proprietarilor de locuinţe. La nivelul ţării, din cele 8.385.000 de case abia dacă au fost asigurate 10%.

De-acum soarta celor care au amânat încheierea unor astfel de poliţe a ajuns pe mâna administraţiilor publice locale. În marea majoritate a cazurilor, neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute în legea sus-amintită se datorează posibilităţilor financiare precare, a resurselor materiale de care dispun mai ales familiile din mediul rural, dar nici cele care locuiesc la oraş nu au o situaţie mai favorabilă. Tocmai de aceea sper ca primarii să nu facă exces de zel şi să nu treacă la aplicarea amenzilor înainte de a folosi celelalte mijloace de convingere a oamenilor că, în cazul celor 3 situaţii de dezastru natural – cutremur, alunecări de teren şi inundaţii – nu vor mai primi de astăzi din partea statului nici despăgubiri şi nici ajutoare dacă nu şi-au asigurat locuinţele.

Pentru a-i pune pe cetăţeni la adăpost de ceea ce ar putea să le provoace alunecările de teren, inundaţiile sau un posibil cutremur, chiar dacă Legea funcţionarilor publici nu permite salariaţilor dintr-o primărie să beneficieze de alte venituri salariale, cred că primarii nu vor risca prea mult dacă vor permite ca 2-3 angajaţi ai lor să preia de la asiguratori sarcina de a distribui, contra unui comision, poliţele de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor.

Este, în acelaşi timp, nevoie de un plus de preocupare şi de eforturi măcar pentru popularizarea neîntârziată a asigurărilor. De exemplu, foarte bine ar fi dacă la sediul primăriei şi în punctele de interferenţă şi aglomeraţie din fiecare sat vor fi lipite afişe care să cuprindă informaţiile necesare. La fel, ori de câte ori, oamenii care vin la primărie să fie atenţionaţi asupra obligaţiei de a-şi asigura locuinţele şi care vor fi consecinţele dacă nu se grăbesc să intre în legalitate.

Vreau să fiu bine înţeles: nu sunt adeptul şi nici nu susţin vreo încălcare a vreunei legi. Cu atât mai mult a Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Practic, n-avem localitate în judeţ unde să nu fi apărut alunecări de teren, fapt ce impune ca fiecare proprietar să-şi tragă, prin poliţă, o plapumă asiguratorie pentru casă.

Dr. ing. Ion Cîlea

preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea