Festivalul Național de Teatru „VERSUS” 2022, ziua a II-a


Marți, 22 noiembrie 2022, în ziua a doua a celei de-a III-a ediții a Festivalului Național de Teatru „Versus”, care are tema „Actor VERSUS Marionetă”, a programat trei spectacole din trei epoci diferite, care putem spune că ne prezintă o mică istorie, „sui generis”, a evoluției dramaturgiei românești și a artei teatrale în România.

Un spectacol-concurs de cultură generală

La ora 17.00, în Sala Studio a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea a avut loc spectacolul „Ai carte, ai parte”, organizat de către acest teatru în parteneriat cu Asociația „Beneva” București, regizat de către doi actori ai teatrului – Andrei Cătălin și Réka Szász.
Titlul-proverb al spectacolului poate intriga, dar indică scopul educativ al acestei reprezentații teatrale care se desfășoară sub forma unui concurs TV de cultură general.
Felicitări celor patru talentați liceeni, actori amatori, care sunt interpreții concurenților din spectacol: Antonia Dinică, Raluca Hongu, Lucian Pircan și Vlad Trucmel.

Un spectacol premiat de UNITER în 1991

La ora 18.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea a fost jucat spectacolul „Angajare de clovn”, realizat de Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, regizat de către Ion Sapdaru, care a conceput și decorurile și coloana sonoră. Alături de el, au contribuit: Petre Sapojnic (asistent decoruri), Mihai Pastramagiu (scenografie), Victoria Bucun (coregrafia) și Alina Dincă-Pușcașu (costumele).
Piesa „Angajare de colvn” este scrisă de către dramaturgul Matei Vișniec în anul 1986, înainte de a emigra la Paris, motiv pentru care ea a putut fi pusă în scenă numai după 1989. Acest spectacol a primit Premiul UNITER (asociația teatrelor din țara noastră,Uniunea Teatrală din România) pentru cea mai bună piesă românească, în anul 1991.
Cadrul de circ permite un spectacol de teatru comic-amar, inteligent, emoționant și pătrunzător, care permite actorilor să îmbine puterea cuvântului cu magia circului.
În distribuție: Cezar Amitroaiei, Răzvan Amitroaiei, Volin Costin, Bogdan Muncaciu și Dragoș Radu.

Politicianismul satirizat cu brio și vitriolat abundent

La ora 19.00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Râmnicu Vâlcea, Teatrul Municipal „Ariel” Râmnicu Vâlcea a prezentat spectacolul „…escu”, de Tudor Mușatescu, regizat de Vlad Popescu.
Această comedie fost scrisă în anul 1933 și prezintă isprăvile urmașilor lui Spirache Necșulescu, eroul principal din piesa „Titanic vals” scrisă în 1932.
Dacă cineva din România interbelică regreta moartea prematură a lui I. L. Caragiale și se întreba cine-i va lua în peniță pe politicienii interbelici, a primit răspunsul în 1932 și 1933, în plină criză economică, prin cele două comedii ale lui Tudor Mușatescu.
Spectacolul s-a jucat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor și nu pe cea a Teatrului „Anton Pann”, unde se prezintă spectacolele Festivalului „VERSUS”, deoarece decorurile au fost concepute pentru această scenă, care este mai mare decât cea a teatrului aflat alături.
Desigur, „partitura” piesei permite regizorului și actorilor să realizeze o spumoasă comedie, satiră acidă a politicianismului, nu doar interbelic, ci și a celui de astăzi, întrunind adeziunea deplină a spectatorilor – ca dovadă că sala, cea mai mare din oraș, era aproape plină.
Regizorul a lucrat cu migală acțiunea fiecărui personaj pe marea scenă, astfel încât și interpreții personajelor secundare, dar și ai celor episodice, să se simtă importante în economia spectacolului și să obțină simpatia totală și unanimă a publicului.
Felicitări tuturor realizatorilor spectacolului, felicitări actorilor: Alin Păiuș (în rolul Decebal Sp. Necșulescu), Dan Constantin (Iorgu Langada, socrul lui Decebal), Alin Holcă (Traian Necșulescu, fratele lui Decebal), Mihaela Mihai (Amelie, soția lui Decebal), Gabriel Popescu (General Stamatescu), Camelia Constantin (Miza Stamatescu, soția generalului, provenită din familia Necșulescu), Gogu Preda (Platon Stamatescu, fiul generalului și al Mizei, dar și în rolul episodic Pișlică), Ionuț Mocanu (avocat Bebe Damian, dar și în rolul episodic Fane), Mădălina Floroaica (Nina Damian, soția avocatului), Georgiana Marin (în travesti, în rolul Comisarului de poliție), Olimpia Deaconescu (dactilografa Mitzi), Julliet Attoh (servitoarea Ana), Valentin Cârciumaru (Servitor, dar și în al rol episodic, de Alegător) și Cristian Constantin (Alegător).
• Mircea MONU