FĂRĂ RĂBDARE, DESPRE TUTUN


Cilea_incruntatSala Teatrului „Anton Pann” a găzduit la sfârșitul săp­tămânii trecute o manifestare științifică dedicată proble­me­lor tot mai acute privind terapia far­macologică în comba­te­rea sevrajului nicotinic. Conferința, inițiată și organizată de către personalul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie „CONSTANTIN ANASTASATU” Mihăesti, a reunit la Râm­ni­cu Vâlcea numeroase personalități din lumea științei me­di­cale implicate vocațional și profesional în patologia taba­gismului, a celul mai viclean flagel care bântuie lumea de câteva secole și  care a devenit cel mai tentacular risc în secerarea de vieți omenești. Este suficient, în cazul Româ­niei, să se amintească faptul că, dacă în 2008 țara noastră se afla pe locul 4 între statele membre ale UE la consumul de tutun pe cap de locuitor, în prezent se apropie vertigi­nos de primul loc pe continentul european.

O ofensivă alarmantă a fumatului se înregistrează atât în rândurile femei­lor, cât mai ales ale tineretului cu vârsta cuprinsă între 14 – 19 ani, generația tâ­nără reprezentând 54,8 % din totalul fumătorilor.

Prezent la această conferință, președintele Consiliului Județean Vâlcea, dr.ing. ION CÎLEA, a emis un punct de ve­de­re acceptat și apreciat de par­ti­cipanți. „Cred că tera­pia farmacologică – a opinat președintele Ion Cîlea – ar trebui mai puternic susținută și de acțiuni educative, cu deosebire în rândurile tine­retului școlar încă neviciat, precum și printr-o mai activă consiliere a fumă­to­­­rilor. Cum medicația pentru eliminarea sevrajului nicotinic și a de­pen­denței n-a reușit până la această dată să facă miracole, ea ar trebui să fie talonată de factorii educaționali cu care să poată fi convinși consumatorii dependenți de tutun că sin­gura alternativă de apărare a propriei lor vieți este numai sau în primul rând renunțarea voită și conștientă la fumat”.