Eveniment marcant la Grădiştea, de Ziua Eroilor


Gradistea2A intrat în obişnuinţa grădiştenilor de a sărbători, în fiecare an, de Înălţare, Ziua Eroilor, de altfel ca toţi românii de pretutindeni. În această sfântă şi scumpă zi de înălţătoare sărbătoare, grădiştenii de toate vârstele îşi dau întâlnire, după slujba de pomenire oficiată în bisericile satelor, la monumentele ridicate în memoria celor care şi-au dat obolul suprem Patriei. Şi nu-s puţini! Dovadă că grădiştenii, atunci când Ţara i-a chemat, au fost prezenţi, făcând zid de apărare, cu trupurile lor, pentru ca ea, Ţara, să-şi păstreze integritatea teritorială iar poporul ei libertatea.

Grădiştea deţine patru monumente ridicate în cinstea Eroilor şi la toate s-au ţinut slujbe de pomenire. Preoţii parohi, alături de enoriaşi, şi-au făcut încă odată datoria faţă de înaintaşi. Dar în centrul atenţiei a fost festivitatea organizată la Biserica din satul Turburea, unde, în această zi, a fost sfinţit un nou monument ridicat în onoarea Eroilor satelor Dobricea şi Turburea. Prin ridicarea acestui nou monument s-a făcut un act de dreptate pentru Eroii satelor respective ale căror nume se găseau risipite pe monumentele din comună.

Gradistea1Sfinţirea monumentului a fost făcută de un sobor de preoţi în prezenţa oficialităţilor locale şi a unui numeros public format din locuitori ai satelor respective. Un grup de elevi de la Şcoala cu clasele I-VIII Dobricea, pregătit de doamna învăţătoare Fîrtat Ioana şi doamna profesoară Funieru Ursu Viorica au prezentat un frumos program artistic în cinstea Eroilor. În discursurile lor, primarul comunei Grădiştea, ing. Ilie Boiangiu, şi profesorul pensionar Gîngu Alexandru au evidenţiat importanţa evenimentului pentru comunitate. Informaţiile ne-au fost oferite de Ilie Fîrtat, bibliotecar la Biblioteca Publică Locală Grădiştea.